Bányászat: az EU megnyitná a környezetvédelmi területeket

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság kedden tette közzé azt az új irányelvet, amely a kitermelőipar természetvédelmi területeken zajló tevékenységét szabályozza.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

A nyersanyagok iránti kereslet növekedésével párhuzamosan egyre sürgetőbb a kitermelésre alkalmas földterületekhez való hozzáférés az EU-ban. Az ásványkincsek egy része azonban a Natura 2000 természetvédelmi területén található, az irányelv ezen területeken történő kitermelést szabályozza.

A bányászat az EU-ban évente mintegy 49 milliárd eurós forgalmat generál, és több mint negyedmillió embernek nyújt megélhetést, tehát nem elhanyagolható ágazat. Ugyanakkor a Natura 2000 által felölelt területek is óriási szerepet töltenek be a biológiai sokféleség megőrzésében. A Natura 2000 területeken meghatározott feltételek mellett - amennyiben a kifejtés minden szempontból fenntarthatónak minősül, és nem veszélyezteti a hálózat integritását - azonban folytatható bányászati tevékenység.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság ipar és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke, valamint Janez Potoènik környezetvédelmi biztos közös állásfoglalásukban megjegyezték, az új irányelv nem változtat a jelenlegi szabályokon, inkább segítséget nyújt azok értelmezésében, hogy közelebb kerülhessenek egymáshoz a bányászati szektor érdekei a környezetvédelmi célkitűzésekhez. A mostani ajánlás tulajdonképpen a madárvédelmi és az élőhelyvédelmi irányelvek helyes végrehajtását teszi lehetővé.

A kedden közzétett irányelv a nem-energetikai célú kitermelőiparhoz kapcsolódik: a természetvédelmi területeken történő kitermelés lehetséges hatásait, ezek minimalizálásának lehetőségeit vizsgálja. A javaslatok között külön hangsúlyt kapott a stratégiai tervezés, illetve kárenyhítés, valamint számos best practice gyakorlat bemutatásra kerül az irányelvben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?