2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Idén is folytatódik a hektáronként 1 millió forint alatti földek felvásárlása

agrarszektor.hu
Konkurencia nélkül vásárolhatnak a magyar magánszemélyek a földpiacon még 2014. május 1-ig. Eközben az új Földtörvény, ezután az új vásárlók tőkeereje fogja korlátozni a földvásárlás lehetőségét, ami az utolsó extraprofittal kecsegtető, ugyanakkor szuperbiztonságos befektetés.

Az Európai Bizottság nem akadályozta a Magyar Kormány moratórium hosszabbítási erőfeszítéseit, így továbbra is csak magyar magánszemélyek vásárolhatnak mezőgazdasági területet az eddig megismert játékszabályok mellett. A szántóárak erős szórással a 850-950 ezer Ft/ha-os sávban mozognak (30-500 ha esetén), de néhány vidéken már jóval 1 millió Ft felett járnak.

2011-14 között a mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodók és gazdasági társaságok tulajdonosai lehetnek legaktívabbak, ha kedvező finanszírozási, támogatási formák indulnak, bár jövedelmi helyzetük jelenleg nem túl erős az esős időjárás miatt.

A Földtörvény szigorításáról elég sok riogatás elhangzott már, de annak alkotmányosnak és EU-konformnak kell lennie, addig is a jómódú városi inkább ne sokat töprengjen.

Fűr Zoltán a Földbróker.hu elemzője szerint 2011-ben folytatódni fog az 1 millió Ft/ha alatti földek felvásárlása, (három év alatt 50-100%-os hozam), míg az ettől drágább ajánlatoknál erős lesz az alkupozíció.

Befektetőként a mai világban csak ritkán adódik lehetőség a nagy nyereség és az alacsony kockázat párosítására. A haszon és biztonság együtt van jelen a földpiacon, a lehetőség a földön hever.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06