Több milliárdos állami kár a Hubertus Bt. méltánytalan földbérlése miatt

agrarszektor.hu
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a Hubertus Bt.-vel kötött hosszú távú, több ezer hektárra szóló földbérleti szerződés felbontását, valamint a területek visszaszerzését kezdeményezte. A német érdekeltségű Hubertus Bt. Hektáronként évi tíz forintért bérelhetett több mint 700 hektárnyi állami földterületet 1999 végéig, ez az államnak mintegy 7-8 milliárdos kárt jelent.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly szeptember 13-án elmondta, hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen az ügyben. A kormánybiztosi hivatal megállapította: alapos a gyanú, hogy a szerződésben szereplő feltételek miatt az államot hét-nyolc milliárd forintos kár érte. Az NFA a kifogásolt földhaszonbérleti szerződés miatt kezdeményezte a kontraktus felbontását és a terület állami birtokba vételét.

A feljelentett cég bírósághoz fordult. "A Hubertus Bt. továbbra is érvényesnek tekinti az állammal kötött bérleti szerződést" - jelentette ki Csató András. A cég ezen kívül elvárja, hogy az NFA teljesítse a szerződés feltételeit.

Csató András hozzátette: "Már több alkalommal kerestük az érintett kormányzati szerveket a mindkét fél számára előírt jogok és kötelezettségek - így a földbérleti díj - átbeszélése és értelmezése érdekében, eddig eredménytelenül."

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Fülöp Sándor szerint a Hubertus Bt. tevékenysége súlyosan veszélyezteti a vízi élővilágot a Balaton déli partján, valamint jelezte, hogy a magyar állam nevében eljáró Állami Vagyonügynökség rendkívül előnytelen haszonbérleti szerződést kötött a társasággal. A tárgyalások hamarosan megkezdődnek - írja a Magyar Hírlap.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?