Fellendülhet a földpiac forgalma a következő két évben

agrarszektor.hu
A szakmai szabályozás keveset nyomott a latba, amikor elkészítették az új földtörvénytervezetet. Ez a szabályozás nagyon politikai élű, ami ha életbe lépne, még a kisbirtokosokat is megijeszthetné. Ha valóban nem változik a tervezet a következő két évben a hatályba lépésig, akkor ez idő alatt fellendülhet a földpiac forgalma.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány július 12-én benyújtotta az Országgyűlés elé az új földtörvény (hivatalos nevén a Mező-és erdőgazdasági földek fogalmáról szóló törvény) tervezetét. Cikksorozatunkban a mezőgazdasági szektor meghatározó szereplői mondják el véleményüket az új törvénytervezetről.

Az új földtörvénytervezetet elolvasva elég nyilvánvaló, hogy nem a szakmai szabályozás volt az elsődleges, hanem a politikai marketing, mondta az agrarszektor.hu-nak egy földpiaci szakértő, aki azért kérte neve elhallgatását, mert az intézmény, ahol dolgozik, ahol nem szeretné, hogy nyilatkozzon..

"Legelőször is azt a kérdést kell feltenni az új tervezettel kapcsolatban, hogy miért pont két évvel a hatályba lépés - 2014. május 1. - előtt nyújtották be a tervezetet? A tervezet megszületése előtt nem sokkal kaptak meg a szektor képviselői egy vitaanyagot, ráadásul nagyon sok lényeges pont ki sincs fejtve, mert azokat majd a konkrét rendeletek szabályozzák. Azt kell tehát látni, hogy ez a földtörvénytervezet egy politikai húzás az ellenzéki pártoknak. A radikális jobboldal maximum elismerően bólogathat a tervezetben megfogalmazott olyan célkitűzésekre, hogy megvédik a magyar földet a spekulánsoktól és a külföldiektől, illetve, hogy a kisbirtokosok végre előnyhöz jutnak." - mondta a földpiaci szakértő.

Politikai lapterítés

A politikai lapterítés után - amelynek a célja az lehetett, hogy ne erősödjön a Jobbik - pedig a bal oldal alapból nem tud megszólalni, hiszen ők csak azt mondhatnák, hogy az egészet el kell vetni - de azzal hatalmas támadási felületet adnának, tette hozzá a szakértő.

A földpiaci szakértő szerint az is teljesen nyilvánvaló, hogy a tervezet nem a jelenlegi szakmai helyzetből indul ki, és nem a részérdekeket próbálja meg összeegyeztetni, hogy abból egy szakmai konszenzuson alapuló törvény szülessen. A tervezet célja a szélsőjobboldal elhallgattatásán kívül még az lehet, hogy teszteljék a reakciókat, tovább azt is nagyon jól megmutatja, hogy az elmúlt 20 évben egyetlen kormány sem mert érdemi beavatkozást tenni a földügyekben. 

Nehéz az érvelés

"Mi az ilyen tervezetet politikai típusú szabályozásnak hívjuk, amiről a törvényhozók tudják, hogy igazából gazdasági kárt nem okoz. Az ellenzőket le lehet söpörni azzal, hogy nemzetellenesek, mert nem tetszik nekik, hogy a magyar kisbirtokosokat akarják előnyhöz juttatni. A MOSZ ugyan egy részletes elemzésben megfogalmazta a törvénytervezet neuralgikus pontjait, de egyrészt ők nem jogosultak arra, hogy általános ágazatkritikát fogalmazzanak meg ilyen ügyekben, másrészt a szakmai érvek nehezen mennek át a köztudatba."

"A nagyvállalkozókat igazából nem érdekli, mert azoknak évtizedes földbérleti szerződései vannak, amik jóval 2014 után járnak le, illetve majd még az elkövetkezendő 2 évben gyorsan meghosszabbítják őket, még mielőtt életbe lépne az új földtörvény. Vagy megpróbálnak földet vásárolni még 2014 előtt, amire azonban keveseknek van pénze, hiszen 1 millió forint/hektár alatt nem lehet manapság jó és nagy földhöz jutni." - mondta a szakértő.

Még a kisbirtokos is megrettenhet

A kistulajdonosok is megrettenhetnek - még akkor is, ha politikai szempontból valószínűleg örülnek - hogy a hatályba lépés után majd maximum pár helyi gazda jelentkezik az eladó földjére, ezért ezek a kisbirtokosok a következő két évben mind a piacra jöhetnek, hogy még a hatályba lépés előtt eladják a földjeiket, amíg nem csak helyi kisbirtokosok lehetnek az egyetlen potenciális vevők. A jelenlegi 2 millió tulajdonosból viszont nagyjából 1 százalék az, akiknek 50-100 hektár fölötti földje van, így a maradék 99 százalék elképzelhető, hogy mind a piacra jönne hirtelen.

"Vagyis a következő 2 évben fellendülhet a földpiac kínálati szempontból, de azt is elképzelhető, hogy mivel politikai gumicsontról van szó, szeptemberben már egy teljesen más földtörvénytervezet lesz az országggyűlés előtt, ami már nem is lesz ennyire irracionális." - mondta a földpiaci szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?