Így lehet az embereket a szülőföldön tartani: Magyarország gazdálkodni tanítja a laosziakat

agrarszektor.hu
Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában - jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, Feldman Zsolt. Immár a harmadik segélyprogramot indítjuk el a délkelet-ázsiai országgal, amivel nemcsak a helyi ellátás biztonságát növeljük, de piacot is teremtünk a magyar termékeknek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Pany Yathitou, Laosz Nemzetgyűlésének elnöke, a laoszi küldöttség vezetője hangsúlyozta, hogy érdemes folytatni a laoszi-magyar együttműködéseket a mezőgazdaság területén, hiszen az eddigi programok tapasztalata az, hogy azok érdemi változást hoztak a helyi mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Feldman Zsolt hozzátette, Magyarország számára modellértékű a kapcsolat, hiszen például a 160 millió dollárnyi, immáron harmadik kötött segélyprogram olyan gyakorlati kérdésekre reflektál, amelyek kulcsfontosságúak Laosz élelmiszer-ellátásában. Ilyenek például

az élelmiszer-biztonsági, a kérődző-egészségügyi és a takarmányozási programok, és további lehetőségek vannak az erdészeti és halászati együttműködések fejlesztésében is.

Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíj-program keretében eddig 300 laoszi diák tanulhatott Magyarországon és idén újabb 50 egyetemi hallgató tanulmányainak finanszírozására nyílik mód.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A 160 millió dollár értékű segélyhitelről tavaly szeptemberben írták alá a felek a megállapodást, ez immár a harmadik hitelprogramunk a délkelet-ázsiai országgal. Az elsőt csaknem 10 évvel ezelőtt, 2009-ben hozták tető alá, a hitel összege ekkor 8,6 millió dollár volt. Ennek alapján minifarmok rekonstrukciójára és korszerűsítésére, tápüzemek és vágóhidak létesítésére került sor a kis farmgazdaságok jó minőségű takarmánnyal és tenyészállatokkal történő ellátása érdekében. A projektek 2011-re sikeresen megvalósultak. A következő hitelprogram 2016-ban indult 30 millió dollárból, a célja a laoszi agrárgazdaság és élelmiszeripar integrált fejlesztése, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági rendszer kiépítése volt. 2014 júliusában megnyílt a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodája, majd 2015 májusában termékbemutatót rendeztek az ország fővárosában, Vientiane-ban.

Az országban meghatározó ágazat a mezőgazdaság: a dolgozók 70 százalékát fogélalkoztatja és a GDP negyedét adja.

Magyarország exporteredménye Laosz irányába 2017-ben az előző évhez képest megduplázódott, és elérte a 2,8 millió USD-t.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?