Egy kis reménység a Földnek: újra termővé tehetőek a meddő területek

Egy kis reménység a Földnek: újra termővé tehetőek a meddő területek

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság mindig is a gazdaság és a társadalom fontos része volt Spanyolországban és Portugáliában, de az elmúlt évtizedek során a bányászatnak és a nagyméretű gazdálkodásnak köszönhetően a vidék bizonyos részei borzalmas állapotba kerültek. De most ezek a leromlott állapotú területek egy európai projekt keretén belül esélyt kaptak az újjáéledésre.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egy tudósokból és szakemberekből álló csoport ugyanis azon kezdett dolgozni, hogy organikus komposzt és emberkéz alkotta műtalajok, úgynevezett technosolok segítségével ezek a halott földek újra életre keljenek és termőképessé váljanak, írta meg az Euronews. A projekt a Res2ValHUM néven fut, és három portugál város (Braga, Guimarães és Porto), valamint négy spanyol település (Santiago de Compostelát, Ourense, Touro és A Coruña) együttműködése alkotja. A kezdeményezésnek ezen kívül van hét másik partnere is, két egyetemi laboratórium és öt technológiai cég, amelyek technosolokra, azaz műtalajokra, valamint organikus komposzt előállítására szakosodtak. A projekt teljes költségvetése 2,1 millió euró, vagyis több mint 710 millió forint. Ebből összesen 1,58 millió euro, azaz több mint 530 millió forint az Európai Kohéziós Alapból származik.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A Res2ValHUM egyik sikeres átalakítási projektje a régi Mina de Touro, ami korábban egy elhagyatott rézbánya volt Spanyolországban. Húsz éve semmi nem nőtt itt, most viszont ismét fákat, madarakat és hüllőket láthatunk a területen, mi több, az organikus hulladékgazdálkodás is elindult a környéken. Felipe Macías Vázquez, a Santiago de Compostela-i Egyetem professzor emeritusa elmondta, hogy a projekt előtt ez a környék teljesen halott volt.

Egy fűszál sem nőtt itt. Ami füvet most itt láthatunk, az a technosolnak köszönhető. Ugyanis azt akartuk, hogy itt ismét élet legyen. Vadvilág, növényzet, termékeny erdő. Sikerrel jártunk

- mondta Felipe Macías Vázquez.

A Santiago de Compostela-i Egyetem kutatói a különféle komposztfajtákat vizsgálják, mint például a szerves növényi maradványokat, a háztartási hulladékot, valamint a különféle trágyákat és az algákat. Kielemzik az összetevőik kémiai tulajdonságait, valamint azt a képességüket, hogy reakcióba lépjenek a különféle talajtípusokkal. Sarah Fiol López, a Santiago de Compostela-i Egyetem munkatársa és a Res2ValHUM koordinátora elmondta, hogy az a komposzt képes kivonni az alkotóelemeiből a hozzáadott értékeket.

Ha csak azokat az algákat nézzük, amelyek a tengerparton találhatóak. Csak hevernek ott, kihasználatlanul, de mi most adtunk nekik egy második célt

 - mondta Sarah Fiol López.

A kutatók megosztják egymás, és a projekt többi partnere között az eredményeiket. Így például megkapja őket a Lipor nevű, portugál hulladékgazdálkodási cég, amely évente 60 ezer tonna biohulladékot kap, amelyből néhány hét leforgása alatt organikus komposztot állít elő, évi 12 ezer tonnányi mennyiségben. Susanna Lopes, a Lipor környezetmérnöke elmondta, hogy a hozzájuk hasonló üzemek teszik lehetővé, hogy a hulladékból ki lehet nyerni a szerves anyagokat, és visszajuttatni azokat a talajba. A környezetmérnök elmondta, hogy a komposzt egy nagyon fontos és hatékony szén-dioxid-elnyelő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?