Elképesztő: ezek a növények sokkal egészségesebbé tehetik a talajt

Elképesztő: ezek a növények sokkal egészségesebbé tehetik a talajt

agrarszektor.hu
Az Illinois-i Egyetem a Science Daily folyóiratban megjelent új, átfogó elemzése szerint a takarónövények akár 27%-kal is növelhetik a talaj mikrobatartalmát. Ezt a hatást több eljárás, így a vegyszeres gyomirtás és a tartósító talajművelés is nagyban csökkenthetik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A takarónövények önmagukban is jó hírnévnek örvendenek, hiszen - egyebek mellett - csökkentik a nitrogénveszteséget, hatásosak a gyomnövények ellen, csökkentik a talaj erózióját, olvasható a Future Farming oldalán. És bár a mikrobiális bőség nem mérhető könnyen, ez a mértékegység a talaj egészségének becslése szempontjából kiemelt fontosságú, jelentette ki Nakian Kim, az Illinois-i Egyetem növénytudományi karának doktorandusza és a tanulmány fő szerzője.

A talajban levő mikrobiomok számos ökológiai feladatot látnak el, közöttük a tápanyagok körforgásának felügyeletét. Fontos, hogy jobban megértsük, hogyan is működnek ezek a folyamatok, és hogy a mezőgazdaság hogyan állíthat elő egészségesebb talajt és mikrobiomokat

- mondta Nakian Kim.

A kutatás során a tudósok megkerestek minden létező tanulmányt a takarónövényekről. Összesen 985 tudományos cikket találtak. Ezek közül csak azokkal foglalkoztak, amelyek a parlagon hagyott földek talajával és a takarónövényekkel fedett földek talaját hasonlították össze, valamint kizárták azokat, amelyeket üvegházban folytattak le, vagy a növénymaradványokat tekintették takarónövénynek. A kutatók arról is meggyőződtek, hogy a megmaradt tanulmányok statisztikailag megalapozottak legyenek, és hogy megfelelően nagy számú mintán alapuljanak. A tudósok végül 60 tanulmány adatait elemezték, amelyek a talaj 13 különféle mikrobiális paraméterével foglalkoztak.

Az elemzésünk során kitűnt, hogy ezekben a tanulmányokban konzisztensen 27%-kal nőtt a takarónövényekkel fedett talajok mikrobatartalma azokhoz képest, amelyeket nem borított ilyen növényzet. És ezek a tanulmányok a világ minden tájáról származtak

- mondta Maria Villamil, a növénytudományok docense és a tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport a 13 mikrobiális paramétert három csoportra osztotta: mikrobiális bőségre, aktivitásra és diverzitásra. Ezek közül nem csak a mikrobiális bőség kategóriájában volt kimutatható jelentősebb javulás a takarónövények használatát illetően, a parlagon hagyott földek ellenében. A mikrobiális aktivitás 22%-kal jobb volt ezeknél a mintáknál, a diverzitás pedig 2,5%-kal volt erősebb ugyanitt.

Nakian Kim arról is beszélt, hogy takarónövények gyorsan ható gyomirtószerekkel történő kiirtása is erős hatással volt a talajok mikrobiális összetételére. Ezek az eredmények nagyon érdekesek voltak, mondta Nakian Kim. Azoknál a talajoknál, ahol vegyszeres gyomirtást hajtottak végre, sokkal kisebb volt a talaj mikrobiális bősége, mint azoknál, ahol mechanikus módon irtották ki a gyomnövényeket. Vagyis a gyomirtószeres kezelés valahogyan lecsökkentett minden hasznot, amit a takarónövények alkalmazása hozott.

A talajművelések szintén változtattak az eredményeken. Nakian Kim elmondta, eredetileg arra számítottak, hogy a hagyományos talajművelés csökkenteni fogja a takarónövények jótékony hatását a talajban, de nem így történt. Mi több, a tudósok nagy meglepetésére épp, hogy a tartósító talajművelés során csökkent a talaj mikrobatartalma. Nakian Kim szerint ez azért történhetett, mert a tartósító talajművelés során gyakran semmiféle ilyen jellegű munkálatot nem végeztek, vagyis a gyomnövények szabadon nőhettek a földeken. A gyomnövények pedig utánozták a takarónövények viselkedését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?