Lopakodó traktorok, illedelmes szarvasmarhák: ez lehet a jövő útja

Lopakodó traktorok, illedelmes szarvasmarhák: ez lehet a jövő útja

Komolyan vissza lehetne fogni a mezőgazdasági ágazat üveghatásúgáz-kibocsátását, ha az emberiség zéró kibocsátású erő- és munkagépeket használna, ha létre tudna hozni olyan haszonállatokat, amelyek kevesebb metánt termelnek, valamint ha a jelenlegi szintnél jobban alkalmazná az új technológiákat. Ebben a három pontban látja a fenntarthatóság zálogát a McKinsey nemzetközi tanácsadó cég.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A McKinsey friss jelentése szerint a mezőgazdaság hatékonyságának növelésével vissza lehetne fogni a globális felmelegedés hatásait, írta meg a Reuters. A mezőgazdaság ugyanis napjainkban is a világ legnagyobb üveghatásúgáz-kibocsátója, amely a becslések szerint a következő húsz évben Föld teljes kibocsátásának 20%-át fogja adni. Ezeknek a kibocsátásoknak a nagy részét az a metán, ami a kérődzők emésztéséből és a rizsföldekből származik.

A kibocsátási szintek folyamatosan emelkednek, ahogy az emberiség egyre több élelmiszert termel, hogy képes legyen élelmezni a Föld egyre növekvő népességét. A környezetvédő csoportok folyamatosan arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy kevesebb marha- és bárányhúst egyenek, ami talán a legnagyobb mértékben csökkentené a kibocsátásokat, állítja a jelentés. Az élelmiszerpazarlás jelentős visszafogása és az erdőirtások mértékének csökkentése is segítene a klímaváltozás hatásainak mérséklésében.

De a mezőgazdaság is hatékonyabbá válhatna, az ágazatban megvan a lehetőség arra, hogy a mostani kibocsátásokhzo képest 4,6 milliárd tonnával kevesebb szén-dioxidot juttasson a légkörbe 2050-re. Ez a 20%-a annak a csökkentésnek, amire szükség lenne ahhoz, hogy a globális felmelegedés évi 1,5 Celsius-fok alatt maradjon. A jelentés kimondja, hogy a mezőgazdasági kibocsátás csökkentésében az első lépésnek annak kell lennie, hogy a lehető leghatékonyabbá váljon az élelmiszertermelés. Ez lényegében azt jelenti, hogy a teljes mezőgazdasági termelést át kell alakítani.

A McKinsey 25 intézkedést határozott meg, amelyek segítenének ennek a célkitűzésnek az elérésében. Ezek között szerepelt a jelenlegi fosszilis eredetű üzemanyagokkal operáló traktorok és kombájnok lecserélése olyanokra, amelyek teljesen kibocsátásmentesek, noha ez egyelőre még nem megoldható, lévén ilyen gépek még nem kaphatóak kereskedelmi forgalomban.

Szintén nagymértékben hozzájárulna a kibocsátások csökkentéséhez olyan haszonállatok létrehozása (a megfelelő genetikai tulajdonságok kiválogatásával és ezen állatok célzott tenyésztéssel) amelyek kevesebb metánt termelnek. A kérődző állatok, emésztésük során óriási mennyiségű metánt engednek a légkörbe, többet, mint bármely ország, Kínát kivéve. Évente mintegy 19,9 milliárd tonna szén-dioxid kerül a légkörbe a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a megváltozó földhasználat miatt, ebből az a metán, amit a szarvasmarhák és egyéb kérődző állatok termelnek, mintegy 8,3 milliárd tonnának felel meg, állítja a McKinsey jelentése. Arra már vannak módszerek, hogy a gazdák szarvasmarhánként 5-5%-kal csökkentsék a metánkibocsátást, például megfelelő táplálékkiegészítőkkel. De tesztelik már a szarvasmarhák számára készült böfimaszkot is, és kitenyésztették a világ első kis kibocsátású juhait is.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13