Itt vannak a világ első kis metánkibocsátású juhai!

agrarszektor.hu
Az új-zélandi marha- és bárányhús-kereskedelmi szervezet a metánkibocsátást is a tenyészértékmérő tulajdonságok közé emelte, és azt állítják, ennek valóban kimutatható eredménye lett a juhok károsgáz-kibocsátására. Az első alacsony emissziójú kosok hamarosan forgalomba is kerülnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világon elsőként Új-Zélandon sikerült olyan juhokat nemesíteni, amelyeknek kisebb a metánkibocsátásuk. A metán a szén-dioxidnál sokszor károsabb üvegházhatású gáz, a kérődzők emésztő folyamataiban keletkezik. Leginkább a marhákra szokás emiatt rossz szemmel nézni, hiszen létszámban és testméretben is lekörözik a világ juhait. A világ két legnagyobb marhatartója (Brazília és India) egyenként is 210 milliónál több marhát tart, míg a két legnagyobb juhtartónál, Ausztráliában 70 millióra tehető a juhok száma, Új-Zéland állománya pedig mintegy 28 millió egyedet számlál. Ez sem kevés, ezért Új-Zélandon - ahol minden főre hat birka jut - nekiláttak, hogy "környezetbarátabbá" alakítsák az állatokat.

Az ottani marha- és bárányhús-kereskedelmi szervezet a metánkibocsátási jellemzőt is bevonta a tenyészértékbecslési eljárásba. Ahhoz, hogy ezt az értékmérő tulajdonságot számszerűsíteni lessen, a juhtartóknak az állományuk egy részét be kellett tenniük egy mobil metánmérő kamrába. Egy kéthetes időintervallumon belül kétszer 50 percet kellett a kiválasztott egyedeknek a mérőegységben tölteniük. A kapott értékeket aztán összevetették az egyéb értékmérő tulajdonságokkal.

A gazdák a vártnál nagyobb érdeklődést mutattak a nemesítést szolgáló új paraméter iránt. "Arra tippeltem, hogy egy egészséges állat talán kevesebb metánt termel, és ezt az elképzelést akartam tesztelni" - indokolja egyikük az érdeklődés okát a farminguk.com oldalán. Hozzáteszi, ez nem biztos, hogy így van, de az nagyon is valószínű, hogy azok az állatok, amelyek kevesebb inputtal is beérik, kevesebb outputot termelnek, tehát kevésbé veszik igénybe a környezeti erőforrásokat.

Nemcsak a takarmány mennyiségén, hanem a minőségén is múlik, hogy mennyi gázt termel az emésztésekor az állat.  A program célja az volt, hogy azonos takarmányozási feltételek mellett is észrevegyék, ha egy-egy állatnak kisebb a károsgáz-kibocsátása, és ezt a képességét továbbörökítsék. (Nagy kérdés, hogy a takarmányhasznosítási mutatóhoz képest mondott-e újat a tenyésztőknek a metánkibocsátási jellemző? - agrárszektor.hu)

Az új-zélandi marha- és bárányhús-kereskedelmi szervezet azt közölte, hogy a kutatás eredményeképpen két éven belül kereskedelmi forgalomba kerülnek a kisebb metánkibocsátást örökítő kosok az országban. A metánkibocsátás mint értékmérő tulajdonság az öt legfontosabb paraméter egyikévé vált a tenyésztésben - hangsúlyozzák az itteni szakemberek. Hozzáteszik, a szelekció révén a metántermelésben ugyan évről évre lassulni fog a genetikai előrehaladás, de a kis lépések összeadódnak, és végül egy takarékosabb juhot eredményeznek a mainál. Mindennek nem lesz negatív hatása a termelési eredményekre - állítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?