Óriási éghajlati átalakulás jön: több milliárd ember élelmezése kerülhet veszélybe

Óriási éghajlati átalakulás jön: több milliárd ember élelmezése kerülhet veszélybe

agrarszektor.hu
Egy friss tanulmány alapján a klímaváltozás miatt a jövőben nem egyenletesen fog eltolódni a trópusi esőöv, ami pedig több milliárd ember élelmezését sodorhatja veszélybe. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársának és csapatának munkája a neves tudományos folyóirat, a Phys.org oldalán jelent meg.

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Antonios Mamalakis és csapata szerint a jövőben nem egyenletesen fog eltolódni a trópusi esőöv. Ez pedig több milliárd ember élelmezését sodorhatja veszélybe, írta meg a 24.hu.

A kutatók úgy gondolják, hogy a trópusokat igen változatosan fogja befolyásolni az éghajlati átalakulás. A nyugati félgömbön az esőöv egyes részei déli, míg a keleti félgömbön északi irányba tolódnak majd el. A folyamat Délkelet-Afrikában és Madagaszkáron, illetve Közép-Amerikában jelentősen növelheti a szárazságok erejét, Dél-Indiában pedig emelkedhet az áradások veszélye.

A szakértők klímamodellek és számítógépes szimulációk segítségével mérték fel a trópusok jövőjét. James Randerson, a csapat tagja szerint a Föld egyes régiói eltérő ütemben melegednek, Ázsiában például gyorsabban fog nőni az átlaghőmérséklet. Az esőöv igazodik a melegedéshez, a keleti féltekén így északi elmozdulás lesz megfigyelhető.

A friss eredmények ismét igazolják, hogy bolygónk éghajlati rendszere rendkívül összetett. A következő cél annak felmérése lehet, hogy a trópusok eltolódása milyen konkrét hatásokkal járhat, illetve hogy milyen módszerekkel enyhíthetőek a következmények.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?