Óriási éghajlati átalakulás jön: több milliárd ember élelmezése kerülhet veszélybe

Óriási éghajlati átalakulás jön: több milliárd ember élelmezése kerülhet veszélybe

agrarszektor.hu
Egy friss tanulmány alapján a klímaváltozás miatt a jövőben nem egyenletesen fog eltolódni a trópusi esőöv, ami pedig több milliárd ember élelmezését sodorhatja veszélybe. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársának és csapatának munkája a neves tudományos folyóirat, a Phys.org oldalán jelent meg.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Antonios Mamalakis és csapata szerint a jövőben nem egyenletesen fog eltolódni a trópusi esőöv. Ez pedig több milliárd ember élelmezését sodorhatja veszélybe, írta meg a 24.hu.

A kutatók úgy gondolják, hogy a trópusokat igen változatosan fogja befolyásolni az éghajlati átalakulás. A nyugati félgömbön az esőöv egyes részei déli, míg a keleti félgömbön északi irányba tolódnak majd el. A folyamat Délkelet-Afrikában és Madagaszkáron, illetve Közép-Amerikában jelentősen növelheti a szárazságok erejét, Dél-Indiában pedig emelkedhet az áradások veszélye.

A szakértők klímamodellek és számítógépes szimulációk segítségével mérték fel a trópusok jövőjét. James Randerson, a csapat tagja szerint a Föld egyes régiói eltérő ütemben melegednek, Ázsiában például gyorsabban fog nőni az átlaghőmérséklet. Az esőöv igazodik a melegedéshez, a keleti féltekén így északi elmozdulás lesz megfigyelhető.

A friss eredmények ismét igazolják, hogy bolygónk éghajlati rendszere rendkívül összetett. A következő cél annak felmérése lehet, hogy a trópusok eltolódása milyen konkrét hatásokkal járhat, illetve hogy milyen módszerekkel enyhíthetőek a következmények.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?