Drámai jövőt jósolnak a fák évgyűrűi: erre jöttek rá a szakértők

Drámai jövőt jósolnak a fák évgyűrűi: erre jöttek rá a szakértők

agrarszektor.hu
A globális felmelegedésnek köszönhetően egyre melegebb és szélsőségesebb időjárást tapasztalhatunk, a kutatók pedig újabb sokkoló eredményekről számoltak be. Mint kiderült, 2014 óta az elmúlt 2000 év legpusztítóbb száraz időszakát éljük, ha pedig nem történik változás, akkor az még súlyosabb következménnyel járhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár a globális felmelegedést nem mindenki veszi komolyan, pedig egyre több súlyos kötvetkezménnyel jár, elég csak a megváltozott időjárási viszonyokra gondolni. Ezen kívül hőhullámok és a csapadékhiány pedig nagyban megnehezíthetik az emberek és az élőlények életét. A felmelegedés lehet az oka annak, hogy ilyen mértékű hőhullámok következnek be, arra, hogy mennyire kuriózum az utóbbi évek meleg időjárása, a fák évgyűrűit megvizsgálva döbbentek rá a kutatók - írja az Infostart.

Az elmúlt években tapasztalható forró nyarak nagyon komoly következményekkel járhatnak, hiszen a korai halálozásért, a pusztító erdőtüzekért és a termés tömeges pusztulásáért is felelősek. Továbbá a folyóknak is egyre alacsonyabb a vízszintje, ami által drágult az áruk folyami szállítása, sőt, még az atomerőművek hűtésére is hatással volt. Ez pedig tovább súlyosbodhat a jövőben, hiszen a tudósok is úgy vélik, hogy az elkövetkezendő években gyakrabban tapasztalhatunk szárazságot, valamint a forró időszakok még extrémebbek lesznek. Az utóbbi hét év történéseit megelőzően is fokozódott az európai nyarak szárazzá válása, amelyekért biztosan nem a vulkáni vagy naptevékenység a felelős: valószínűbbnek tartják, hogy a Föld légkörén belül kell a választ keresni.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy rendkívül meleg és száraz nyaraink voltak az elmúlt években" - mondta Ulf Büntgen, a Cambridge-i Egyetem professzora, a kutatás vezetője. Eredményeink szerint az elmúlt évek klímája rendkívülinek számít, az elmúlt kétezer évben nem volt példa ilyen jelenségekre  

mondta Ulf Büntgen, a Cambridge-i Egyetem professzora, a kutatás vezetője. A szakemberek rendelkezésére álló adatok 2018-cal véget érnek, de 2019-ben és 2020-ban is nagyon forró volt az európai nyár.

A professzor azt állítja, hogy a klímaváltozás az oka az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási eseményeknek, ami nagyon rossz hírt jelent a mezőgazdaság, a társadalom és az ökoszisztéma számára is. Legjobban pedig az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság sínyli meg a forró, száraz nyarakat, ha pedig nem történik drasztikus változás az emberiség részéről, ez évről évre súlyosabb lehet. 

Alátámasztja, hogy az európai nyarak extrém forrósága, amelyet egyértelműen az ember okozta éghajlatváltozásnak tulajdonítunk, megváltoztatja az európai nyár jellegét 

- mondta az Oxfordi egyetem egyik kutatója. A klímaváltozás azonban nemcsak az extrém nyarakért, hanem a szokatlanul csapadékos telekért is felelős: 2100-ra tízszer akkora felhőszakadások is eláraszthatják a Föld egyes részeit, mint a közelmúltban, ha semmit sem sikerül változtatni a jelenlegi helyzeten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02