Ásókat elő, alsónadrágokat le: egyre több gazda temeti föld alá a szennyesét

Ásókat elő, alsónadrágokat le: egyre több gazda temeti föld alá a szennyesét

MTI
Több ezer milliárd élőlény található a talajban, minél sokszínűbb a gombák, baktériumok és más organizmusok világa, annál egészségesebb a talaj. Ezernyi hobbikutató ássa el alsónadrágját a kertjében tudományos célból Svájcban, hogy a Zürichi Egyetem és az Agroscope kutatóintézet országszerte vizsgálja a talaj minőségét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az apró élőlények ugyanis felfalják a növényi maradványokat, majd az ezekben megtalálható tápanyagokat ismét elérhetővé teszik a környezetük számára - olvasható az MTI közleményében. Ugyanez érvényes az elásott pamut alsónadrágokra is: minél gyorsabban bomlanak le a nadrágok, annál több állatka él a talajban - legalábbis erre számítanak az úgynevezett Citizen Science Projekt kutatói.

Az ország különböző részeiből származó emberek jelentkeztek a kísérletre. Több ezer önkéntes fog a következő napokban postán megkapni két sztenderdizált fehér, biopamut alsónadrágot. Ezeket április végén kell földjükön, legelőjükön és ágyásaikban elásniuk. Az egyik nadrágot egy, a másikat két hónap után veszik elő a földből. A ruhadarabokat digitálisan értékelik, hogy megállapítsák a bomlás mértékét. Hasonló felmérést indult a közelmúltban Magyarországon is, amelyről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A projekt egyik fő célja, hogy a talajban lévő univerzum létére és a táplálék előállításában játszott szerepére felhívja a figyelmet" -  

mondta a kutatásban részt vevő Marcel van der Heijden ökológus. Az értékes forrásokat ugyanis az erózió, a túlzott építkezés, a szintetikus trágyák fokozott használata és a növényvédő szerek világszerte veszélyeztetik. A projektben 500 gazda és 500 hobbikertész ad mintát földjéből. Ezeket a mintákat a kutatók laborban elemzik, hogy meghatározzák a mikrobiális összetételt. Céljuk, hogy átfogó képet kapjanak a svájci talaj minőségéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?