2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Aggódnak a szakemberek: nem a túl sok, a kevés víz az igazi baj Magyarországon

agrarszektor.hu
Aggasztóan sok hiányterületet tárt fel egy vízügyi szakmai konferencia. A szakemberek szerint a következményekkel pedig végre tettekkel kellene szembeszállni, nem pedig hangzatos szólamokkal. Mint kiderült, a Magyarországon tapasztalható vízhiánynak csak egyik oka a klímaváltozás.

Váradi József, a Vízügyi Tudományos Tanács elnöke szerint Magyarországon a kevés víz problémája már ma is súlyosabb, mint a sok víz kezelésének kérdése. A szakember ezt egy, a témával kapcsolatban nemrég megrendezett konferencián jelentette ki. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője - Váradi Józseffel egyetértve - úgy fogalmazott, hogy az árvizeknél nagyobb károkat okozó aszályért nem csupán a klímaváltozás felelős. A szakember szerint a glasgow-i klímakonferencián a hiányosságok mellett több kérdésben hangzott el előremutató megállapítás is - írta meg az Infostart.

A vízkészletekkel való gazdálkodás képessége a fenntartható fejlesztés-fejlődés alapja. Ezt tényként támasztja alá, hogy a fenntartható fejlődés 17 célterülete közül a víz 15 célterület teljesítésének feltétele. A sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz hármas tématerülete az, amit a vízgazdálkodás terén meg kell tudnunk oldani

- jelentette ki Váradi József.

A Vízügyi Tudományos Tanács elnöke szerint többen is egyetérthetnek azzal a véleményével, mely szerint azért is nehezebb a kevés víz problémáját rendezni, mert az "sok kézben" van, míg a sok víz problémája megoldásának kulcsa egyben. A szakember elmondása alapján a küzdelem trendjeinek alakításában Magyarország éllovas, a magyar szakembereket nemzetközileg is elismerik. Most viszont már nem csupán intézkedési programokra lenne szükség, hanem végre meg is kellene valósítani őket.

A víz szűkösségével összefüggő problémákat sorolva a következőkre tért ki:

 • a Velencei-tó vízhiánya,
 • a folyók hajózhatósága,
 • a homokhátság élhetővé tétele,
 • a holtágak használati problémája,
 • a természet értékeinek veszélyeztetettsége,
 • a Balaton vízpótlása,
 • a Balaton-vízhez való hozzáférés kérdései,
 • a települési vízgondok,
 • a termálvíz túlhasználtságának félelmei,
 • valamint az öntözési lehetőségek korlátai.

Váradi József ezek mellett külön kiemelte a mezőgazdaság vízhiányát is. A szakember beszélt arról is, hogy az ajánlásaikat el fogják juttatni a döntéshozókhoz.

Láng István előadásában kifejtette, hogy az aszály miatt emberi életek közvetlenül nincsenek veszélyben, de a következményei ennek a jelenségnek a legnagyobbak és a legdrágábbak. A szakember szerint a számokat 30 éves távlatban már érdemes megnézni: kijelenthető, hogy a kifizetett aszálykárok értéke kétszerese az árvízkárokénak. Ezt valahogy nem vesszük észre, a fű alatt elmegy a magyar gazdaságban - mondta Láng István, hozzátéve, hiába folyik be sok víz Magyarországra, mégis egyre nagyobb területen nehezült meg a vízkészlet elérhetősége.

A vízhiány leggyakrabba emlegetett okai - így például klímaváltozás - mellett mások is vannak. Láng István elmondta, hogy az Alföld jelentős részén a vízkészlet azért érhető el nehezen, mert a kiskörei vízlépcső alatt a szabályozások nyomán olyan medersüllyedés történt, hogy annak sok helyen vízhiányos helyzet lett a következménye. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője hozzátette, hogy a klímaváltozás ott érhető tetten, hogy a folyók "karakterisztikája" megváltozik, "a szélsőségek mellett a középvízszint lesüllyed", miközben az öntözés iránti igény pedig jelentősen megnő.

Vannak olyan területek, ahol nem tudunk biztosítani öntözővizet, ezért volt az a konfliktus, hogy a kutakból, a talavízből próbálták megoldani az öntözési problémákat, ami viszont természetesen a vízkészletek rovására is megy

- jelentette ki Láng István.

A szakember kitért arra is, hogy a kiszáradással együtt az életterek is megváltoznak. A vízhiányokkal hosszabb távon számolva az, hogy védjük a természetet, önmagában még nem lesz elég, mert nem az a természet fog "visszajönni", amit akarunk. Ez elmondható több esetben is:

 • a gyalogakác árvízvédelmi problémákat okoz és nagy mértékben csökkenti a biodiverzitást,
 • a japán keserűfű átláthatatlan dzsungeleket képez a hullámtereken, ezzel okozva nagy problémákat.

Láng István a sík területen létesítendő víztározók problémájára is kitért, szerinte nem megfelelő mennyiségű vízutánpótlás esetén a tározókban lévő víz minősége romlik. A halastavakhoz sem nyúlt hozzá senki évtizedek óta, pedig a legtöbbjük árvízvédelmi céllal épült. Az elmúlt 40 évben óriási mértékben veszett el a tározási kapacitás - mutatott rá a szakember, példaként hozva fel azt a tényt, hogy 2019-ben egyetlen árvízben nyolc tározó-halastó szakadt át. A halastavak feltöltésével azok elveszítik árvíztározó szerepüket - hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?