Tragikus a helyzet a Dunántúlon: durva, ami a baranyai horgásztavakkal történik

agrarszektor.hu
Tíznél is több horgásztó tűnt el Baranya megyében. Habár a Dunántúl több esőt kapott, mint az ország keleti fele, a csapadékhiány miatt számos horgásztó kiszáradt a megyében.

Noha a Dunától nyugatra több csapadék hullott a közelmúltban, mint az ország keleti részében, mégis, Baranya megyében tíznél is több horgásztó száradt ki - írta meg az Időkép.hu. A portál értesülései szerint Bicsérd központjában az egykor 1-2,5 méter mély és 2,7 hektáron elterülő tavat tápláló vízfolyás több mint 10 km-es szakasza teljesen kiszáradt, és két éve nem pótolta a vizet. A tó mind a horgászok, mind a kirándulók és különféle rendezvények közkedvelt helye volt, így a település polgármestere felbecsülhetetlennek véli az anyagi kárt.

Kistapolcán pedig egy korábban másfél méter mély, 7,6 hektáros horgásztó száradt ki. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint a környéken mind a csapadék, mind a talajban tárolt vízmennyiség csökkenése felelős a kiszáradásért. Az intenzív, de rövid, lokális csapadék nem pótolja a korábbi időszakok hiányát. A csökkenő csapadékmennyiség éves szinten problémát jelent, a téli hómennyiség hiánya szintén közre játszik a Mecsek lábánál lévő források, patakok és kisebb-nagyobb tavak eltűnésében. A helyi horgászegyesület jelenleg nem tud megoldást a problémára.

(A cikkben szereplő képek a bama.hu/Löffler Péter tulajdonát képzik.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03