2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Föld

A földmoratórium önmagában kevés

A földmoratórium három éves meghosszabbításával csupán lélegzetvételnyi időhöz jutnak a magyar gazdák – vélik az érintettek.
 
 

Fokvári Gábor, a 115 hektáron termelő somogyi gazda üdvözli a döntést, miszerint 2014-ig fennmarad a külföldiek földvásárlási tilalma, azonban úgy véli ez csak az első lépés, a következő években olyan agrárpolitikát kell folytatni, amelynek köszönhetően tőkeerőssé válnak a hazai termelők – írja a Somogy TV.

A gazda szerint hosszabb távú kölcsönökre van szükség, amely hozzásegítené a gazdákat a földvásárláshoz. A hazai termelők ebből nemcsak földet, de modern gépeket is tudnának vásárolni - mondja Fokvári Gábor - aki úgy véli a földtörvény módosítására is szükség van, amely lehetetlenné teszi, külföldi állampolgároknak a termőföld megvételét.

A Somogy Televízió tegnap minisztériumi forrásból értesült a brüsszeli döntésről. A kedvező fordulat a magyar diplomácia sikere. Nem dőlhet azonban hátra a magyar kormány, hiszen az unióban a magyarhoz képest 6-10-szeres áron lehet termőföldet vásárolni, s emellé még egy magassabb támogatás is társul. A kormány a spekulációk megakadályozására hozta létre a szeptember 1-jétől működő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, amelynek elővásárlási joga van szinte minden egyes földpiaci adásvételnél, és ahova minden földeladásról szóló szerződést be kell küldeni. A kabinet célja, hogy így jutassa földhöz a családi gazdálkodókat és a fiatal gazdákat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu