2022. január 26. szerda Vanda, Paula

Hírek - Föld

A parlament előtt a törvényjavaslat: megoldódhat a magyar agrárium nagy problémája

Már az Országgyűlés előtt van az a jogszabálycsomag, amely megkönnyíti az idősebb termelőknek gazdaságuk átörökítését a következő nemzedéknek - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.
 
 

A Nagy István agrárminiszter által benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint az agrár-nemzedékváltás kulcsfontosságú a mezőgazdaság jövője szempontjából. A gazdaságok átörökítésének megkönnyítését több lépcsőben tervezi a minisztérium. Első körben a gazdálkodó életében történő átadáshoz kapcsolódó adminisztrációs terheket csökkentenék.

A parlament előtt lévő tervezet új jogintézményt vezet be: a gazdaságátadási szerződést. A javaslat elfogadása esetén a mezőgazdasági vállalkozás összes elemét – a termőföld mellett az egyéb ingó és ingatlan vagyont is – egyben, egyetlen megállapodással átruházhatják utódaikra a gazdák. Ilyen szerződést a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó köthet. Gazdaságátadó lehet az öregséginyugdíj-korhatárt már elérő vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb öt éven belül elérő mezőgazdasági termelő, aki legalább tíz éve folytatja a tevékenységét. Az átvevői oldalon az eredeti tulajdonos 60 évnél fiatalabb hozzátartozói, illetve legalább hét éve foglalkoztatottai szerepelhetnek, akik megfelelnek a gazdaság működtetésére vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételeknek.

A gazdaságot adásvételi szerződéssel, ajándékozási szerződéssel, tartási vagy életjáradéki szerződéssel ruházhatják át a fiatalabb generációra a tulajdonosok. A felek megállapodhatnak abban is, hogy a gazdaságátadó megtartja a mező-, erdőgazdasági hasznosítású földek vagy azok egy részének tulajdonjogát, és csak azok használatát engedi át – ismertette a Magyar Nemzet.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!