2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Föld

Ausztrália kiszáradt: se kenyér, se takarmány

A világ 15 legmelegebb helye ma Ausztráliában található. Az elmúlt napokban a legmagasabb hőmérsékleti érték 49,1 fok volt, amit a kontinens déli területein mértek. 50 fokos hőségre utoljára 1998-ban és 1960-ban volt példa az országban. A szokatlan meleg hónapok óta tart, és rendkívül megviseli a mezőgazdaságot.
 
 

Már az őszi kultúrák betakarítási eredményei is lesújtóak voltak: 10 éve nem volt ilyen gyenge aratás Ausztráliában, mint 2018-ban. A hőség azóta sem csökken, ami a tavaszi vetésű gabonafélék, például a cirok potenciális termését is drasztikusan visszaveti. A tavaszi kultúrák vetése Ausztráliában novemberben kezdődik, és akár januárig eltart. A száraz talaj miatt már a magágykészítés sem sikerült jól, és azóta a kelési százalékok, illetve az állományok állapota is rosszul alakul.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az elvetett terület nagyságát a helyi mezőgazdasági minisztérium 20 százalékkal kisebbnek becsüli a tavalyinál. Legfőképpen a rizs, a gyapot és a kukorica termőterülete csökkent. A cirok magas világpiaci ára miatt eredetileg növekvő vetési kedvvel számoltak ebben a kultúrában, de most erősen kérdésessé vált ennek végeredménye.

A tavaszi kultúrák termésmennyiségét decemberi becslésében 25 százalékkal kisebbre tette a szaktárca a tavalyinál, ami a januári helyzet alapján még túl optimista is lehet.

Aggasztóan alakul az állatok takarmány-ellátása is. Nemcsak a gabonafélék, de a legelők és a kaszálók is kiszáradtak a hőségben. Emiatt a széna és a takarmánygabona ára is erőteljesen emelkedik 2018 óta. Év végére az árak elérték az utolsó nagy aszálysújtotta év (2006/2007) szintjét, mostanra pedig meg is haladták azt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu