Elkezdődött az egyéni gazdaságok összeírása: sok gazdának önállóan kell kitöltenie a kérdőívet

agrarszektor.hu
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május 15. és június 15. között hajtja végre az "Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2019" elnevezésű mezőgazdasági adatgyűjtését, 2019. június 1-jei eszmei időponttal. Az ország 484 településére kiterjedő felvétel mindenekelőtt a gazdálkodók érdekeit szolgálja, emellett segíti a döntéshozókat, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel, a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hivatal minden évben két alkalommal felméri az egyéni és a háztáji gazdaságok termelési jellemzőit úgynevezett reprezentatív, véletlenszerű kiválasztáson alapuló mintakijelöléssel - írja közleményében a KSH. A felvétel célja az agráriumban jelentős szerepet betöltő egyéni gazdaságok gazdasági tevékenységének, szerkezeti sajátosságainak feltárása, amihez uniós adatszolgáltatási kötelezettség is társul.

A válaszadás az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) 2019-re szóló jogi szabályozásának megfelelően a mintába kerültek számára kötelező, és történhet önkitöltéssel vagy kérdezőbiztos segítségével, mindkét esetben elektronikusan. Az önkitöltésre azoknak van lehetősége, akiknek a mezőgazdasági tevékenységének volumene elér egy meghatározott üzemméretet vagy e-mail-elérhetősége ismert. Az önkitöltésre 2019. május 15. és 26. között van lehetőség. Akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat 2019. május 27. és június 15. között igazolvánnyal ellátott, a KSH által megbízott összeírók keresik fel, és elektronikusan végzik el a kérdőív kitöltését. A kiemelt jelentőségű egyéni gazdaságok kizárólag webes felületen történő önkitöltéssel szolgáltatnak adatot a részükre megküldött tájékoztató levél alapján.

A gazdáknak a használatukban lévő földterületről, a szántóföldi növények vetésterületéről, a szőlő- és gyümölcsösterületekről, ültetvényekről, a június 1-jei állatállományról és a január óta bekövetkezett állatállomány-változásról kell adatokat szolgáltatniuk. Az adatszolgáltatás a gazdaságra vonatkozik, függetlenül attól, hogy a gazdasághoz kapcsolódóan hány személy részesül esetleg különböző jogcímeken támogatásban. A földterületi adatokról használat (és nem tulajdon) szerint, az állatállományról a gazdasághoz kapcsolódóan az istállózás helyétől függetlenül kell adatokat szolgáltatni.

A felvétel során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szervek, személyek részére nem adja ki, törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?