2022. május 19. csütörtök Ivó, Milán

Hírek - Föld

Felháborodtak a gazdák a Sió-csatorna tervein

A somogyi gazdáknak nem tetszenek a Sió-csatorna tervei, és úgy vélik, a Siónál jobb helyen is lehetne a Balaton víztöbblete az ilyen aszályos időszakokban, mint a mostani. A húsz éve nem látott aszály miatt az őszi búza és a repce komoly veszélyben vannak Somogyban.
 
 

Néhány napja megjelentek a tervek a Sió-csatorna rekonstrukciójával kapcsolatban – írja az infostart.hu. Az új rendszerben magasabban állna a víz a csatornában, hogy ha a Balaton vízszintje túl alacsony, akkor vissza lehessen táplálni a saját vizével.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kormányzat által jóváhagyott tervek azonban nem tetszenek a gazdáknak, akiknek sok éve van tervük, mit lehetne csinálni a Balaton víztöbbletével a mostanihoz hasonló aszályos időszakokban - derül ki a sonline.hu cikkéből. Mint írják, veszélyben van Somogyban az őszi búza és a repce is a húsz éve nem látott aszály miatt.

Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó szerint, a megyében azonnal víz kell, már 10 milliméter eső is életet mentene. Öntözni nem tudnak, nincsenek nagyobb árkok és folyók sem a közelben - mondta. Gara Miklós somogytúri gyümölcsgazdálkodó szerint elég nagy baj az, hogy egy akkora víztározót, mint a Balaton, nem lehet öntözésre használni, a tó melletti területeket ugyanis kiválóan ellátná a Balaton víztöbblete.

Címlap kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!