2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Föld

Fittyet hánynak a kérésre: ezt az új adót nem törlik el

Sehol sem vonják vissza az önkormányzatok a földadót annak hatására, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a napokban a kivetett adó eltörlésére szólította fel az érintett településeket. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint (TÖOSZ) viszont már folyik a földadóról szóló önkormányzati rendeletek felülvizsgálata a megyei kormányhivataloknál. A TÖOSZ felméréséből mára az derült ki, hogy nyolc településen van földadó, amelynek éves összege többnyire 300 forint aranykoronánként.
 
 

Nem vonják vissza az önkormányzatok az idéntől bevezetett földadót annak hatására, hogy Fazekas Sándor a napokban erre szólította fel az érintett településeket. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy a miniszteri nyilatkozat csupán kérésként értelmezhető, így annak jogi vonatkozása nincs.

Az elnök szerint ugyanakkor már folyik az érintett önkormányzatok földadóról szóló rendeleteinek felülvizsgálata a megyei kormányhivataloknál, amelyeknek hivatalból át kell tekinteniük a települési jogszabályokat. A felülvizsgálat eredményei fontosak lehetnek abból a szempontból, hogy az önkormányzatok a földadót jogszerűen vezették-e be. Ezzel párhuzamosan a közeljövőben az is kiderülhet, hogy – miként az agrártárca korábban kilátásba helyezte – kerülnek-e földadóval kapcsolatos módosítási javaslatok a parlament elé. Ezek alapján tavasszal eldőlhet, mi lesz a földadó sorsa – vélte az elnök.

Mint ismert, a földadó kivetési lehetőségét az adótörvények tavalyi módosításával teremtette meg a parlament. A TÖOSZ a közelmúltban felmérte, hogy az új adóztatási formát ténylegesen hány önkormányzat léptette életbe.

Az érdekképviselet információi szerint a földadót máig nyolc településen vetették ki. Az már az év elején kiderült, hogy a Csongrád megyei Mindszenten, a Nógrád megyei Karancsalján és Nagykeresztúron, a Vas megyei Rábapatyon, illetve a Zala megyei Kisvásárhelyen és Szalapán éltek a lehetőséggel. (Korábbi hírek Tóalmást is ide sorolták, de a Pest megyei településen nem vetettek ki földadót). A közelmúltban Balmazújváros is reflektorfénybe került, mivel az ottani gazdák félpályás útlezárással tiltakoztak az új adó bevezetése ellen. A TÖOSZ felmérése most pedig azt is megállapította, hogy a földadót a Komárom-Esztergom megyei Súron is életbe léptették.

Schmidt Jenő szerint a földadó éves összege a legtöbb helyen 300 forint aranykoronánként, így egy közepes minőségű, 20-25 aranykoronás terület után a tulajdonosoknak hektáronként 6-7 ezer forintot kell fizetniük. Ez a 68-70 ezer forintos hektáronkénti éves uniós területalapú támogatás nagyjából tíz százalékának felel meg.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben