2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Föld

Itt a figyelmeztetés: mostantól tilos a tűzgyújtás ebben a négy megyében

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el 2022. február 17-től két megyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A döntést a csapadékszegény időjárás indokolta. A tilalom Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékre érvényes, emellett a hatóság fenntartja a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben is.
 
 

Az utóbbi időszakban a sok éves átlaghoz képest jóval kevesebb csapadék hullott, az erdőkben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza (elszáradt tavalyi gyepvegetáció, avar) nedvességtartalmát a szeles, napos időjárás tovább csökkentette, emiatt sajnos hazánk több megyéjében is megemelkedett a tűzesetek száma – olvasható a Nébih oldalán. Mivel a meteorológiai előrejelzések alapján a következő 72 órában sincs esélye a tűzkockázatot érdemben csökkentő csapadék lehullásának, valamint figyelembe véve azt, hogy az érintett megyék termőhelyi és állományviszonyai kedveznek a nagyterületű erdő- és vegetációtüzek kialakulásának, a hatóság indokoltnak látta a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom elrendelése.

A fenti körülményeket mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. február 17-től tűzgyújtási tilalmat léptet életbe Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben. Figyelembe véve továbbá, hogy a korábban korlátozás alá vont Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben a szórványos csapadék nem elegendő a holt biomassza nedvességtartalmának megfelelő szintre történő növeléséhez, ezekben a megyékben a hatóság fenntartja a tűzgyújtási tilalmat. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról ezen a linken, illetve ezen a honlapon tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben