Súlyos földügyek: sok millió embert érintő csomagról tárgyalnak

agrarszektor.hu
Megkezdődött a közigazgatási egyeztetése annak a jogszabályi javaslatcsomagnak, amellyel az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonokat kívánná felszámolni a kormány. A várható jogszabályi változtatások négymillió földtulajdonost és több mint egymillió hektárnyi földterületet érinthetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Új jogszabályi javaslatcsomaggal kísérelné meg a kormány az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését, és az agrárszektor.hu információi szerint a tervezett módosításokkal kapcsolatos közigazgatási egyeztetések a közelmúltban meg is kezdődtek. A várható intézkedések elsősorban arra irányulnak, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák az osztatlan tulajdonok felszámolására irányuló eljárásokat. Az ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a jogszabálycsomag már az első félévben az Országgyűlés elé kerülhet-e, vagy annak megtárgyalása az őszi ülésszakra tolódik-e át.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Az eseményen az államigazgatási szféra magas rangú képviselői számolnak be arról, milyen jogszabályi változások várhatók az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésében, illetve a földöröklés újraszabályozásában? A konferencián szó lesz arról is, hogyan kell alkalmazni a gyakorlatban a földforgalmi törvény földadásvételekre és földhaszonbérletekre vonatkozó módosításait, amelyek 2019. januárjában léptek hatályba. Ha napra készen akar tájékozódni a minden gazdálkodót érintő földszabályozási kérdésekről, jöjjön el az Agrárium 2019 konferenciára, Kecskemétre!

Az osztatlan közös földtulajdonok lényegében olyan kényszerközösséget jelentenek, ahol a tulajdonosok egymással többnyire semmiféle ismerősi kapcsolatban nem állnak. Ilyen tulajdonok az 1990 utáni földprivatizáció idején, a kárpótlással és a szövetkezeti részarány-tulajdonok kiadásával jöttek létre, de hasonló elaprózódáshoz vezetett, illetve vezet a földöröklés is. Egy-egy osztatlan táblában akár több száz tulajdonos is lehet, akiknek területe a táblákon belül nincs kimérve.

Az agrártárca korábban azt közölte, hogy az osztatlan tulajdonok matti probléma 4 millió embert és több mint egymillió hektárnyi földterületet érinthet. A sok tulajdonos akadályozza a földek adásvételét és hasznosítását, így nem teszi lehetővé a területek versenyképes hasznosítását.

Korábbi nyilatkozatok szerint a jogszabályi javaslatcsomag egyik eleme az ingatlannyilvántartásban szereplő "holt lelkek" felszámolása, vagyis annak tisztázása, mi történjék azokban az esetekben, amikor a bejegyzett földtulajdonosok már nyilvánvalóan nem élnek. További várható változtatásként csökkentenék a ma 450-500 napig tartó megosztási eljárások ügyintézési idejét, az eddigi hét helyett pedig az ügymenetben egy jogorvoslati lehetőséget biztosítanának. Emellett a táblán belüli tulajdonosokat is ösztönöznék arra, hogy a tulajdonrészek felvásárlásával kisebb tulajdonosi számú, illetve végső soron 1/1-es tulajdoni arányú területek jöhessenek létre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43