Térképen a klímaváltozásnak legkitettebb magyar régiók - Az agrártársadalom a legsérülékenyebb

agrarszektor.hu
A globális éghajlatváltozás hatással van az általános egészségi állapotra, a megbetegedési és halálozási viszonyokra. Az éghajlati sérülékenység azonban az egyes régiókban nagyon különböző, aminek társadalmi-gazdasági okai is vannak - áll a KSH által publikált legfrissebb Területi Statisztika kiadványban. Magyarország fontos mezőgazdasági régiói társadalmi szempontból is a legsérülékenyebbek a klímaváltozással szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tanulmány szerzői  leszögezik, hogy Magyarországon a hőhullámos napok gyakorisága 2021 és 2050 között az ország egész területén 20-70%-kal növekedhet a klímaprognózisok alapján. A hőhullámok bizonyított egészséghatásai hőstressz kialakulásával, a keringési rendszeri megbetegedések gyakoribbá válásával és többlethalálozással járnak együtt. Ezek a hatások mindenkit érintenek, azonban vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek nagyobb mértékben veszélyeztetettek, sérülékenyebbek, például 5 év alatti gyermekek, 60 év feletti idősek, a szabadban dolgozók vagy a krónikus betegségben szenvedők és a hátrányos helyzetűek.

Hőhullámok az 1990-es évek eleje óta egyre gyakrabban fordulnak elő hazánkban: ez idő alatt a legjelentősebb hőhullámok 12-52%-kal növelték a többlethalálozás mértékét.

A hőségriasztás I. fokozatába tartozó napok száma elsősorban a Dél-Alföld területén növekedett.

Az éghajlatváltozással kapcsolatban az alkalmazkodó képesség nagymértékben függ az egyéni elhárítási lehetőségektől, például nyári utazás, légkondicionáló beszerelése, kiköltözés a városból. Ezek jelentősen összefüggnek adott térség társadalmi-gazdasági fejlettségével és a helyi lakosság életminőségével.

A hőhullámokkal szembeni érzékenység területi mintázata részben a beépítettséggel és az urbanizáltság fokával, részben a hátrányosabb társadalmi-gazdasági helyzettel mutat szorosabb kapcsolatot a tanulmány szerint. A sűrűbben beépített településeken élő népesség érzékenyebben reagál a városi hőszigethatásra, viszont a városokban erős a társadalom alkalmazkodó képessége is. Ezzel szemben a hátrányos helyzetű  Északkelet- és Délnyugat-Magyarországon az erős érzékenység gyenge alkalmazkodó képességgel párosul. A középhegységek vonala kettéosztja az országot:

míg északnyugaton összességében mérsékelt a társadalom sérülékenysége a klímaváltozással szemben, addig délkeleten erős. Az ország sérülékeny régiói egyben az ország legfontosabb mezőgazdasági területei is.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03