Vészjósló jelentés: évről évre egyre több folyóból tűnik el a víz Magyarországon

Vészjósló jelentés: évről évre egyre több folyóból tűnik el a víz Magyarországon

agrarszektor.hu
Egyre több olyan folyó akad Magyarországon, amely az év egy szakaszában teljesen kiszárad, ami a szikes tavak esetében egy viszonylag természetes folyamat, mostanra azonban már ennél többről van szó. A magyar kutatók korábban már felhívták arra a figyelmet, hogy a Duna-Tisza közén például a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Többszörösére nőtt azoknak a folyóknak a száma Magyarországon, melyek az év egy szakaszában teljesen kiszáradnak - tájékoztatta a HVG-t Lukács Balázs András, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. A szakember hatévente számol be az Európai Uniónak arról, milyen vízügyi változások történtek Magyarországon, a Válasz Online-nak pedig most elmondta: az eddigi tapasztaltok brutálisak. Mint fogalmazott, már itthon is be kellett vezetni az "időszakos víztest" fogalmát, ami eddig csak a mediterrán vidékeken volt ismert. Az elnevezés annyit jelent, hogy az adott mederben csupán az év bizonyos időszakában van víz.

A szikes tavak persze kiszáradtak az év egy szakaszában, de ez most tényleg új. Csak folyóvizekből mára 37 ilyen van az országban, miközben hat éve még egy sem volt

 - mondta Lukács Balázs András.

Korábban magyar kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Duna-Tisza közén a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához. A Hajdú-Bihar megyében található Létai-ér kiszáradása pedig azt jelzi, hogy a homokvidéken rendkívül mélyre kerül a talajvíz, ha nincs csapadék. A szakember kitért arra is, hogy a térségben összeadódnak a talajvíz szintjét befolyásoló negatív hatások, például a Tisza szabályozása. A vízhiánynak és a klímaváltozásnak pedig rengeteg negatív hatása van, amelyeket már az egész országban érezhetünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43