2022. január 18. kedd Piroska

Hírek - Föld

Vészjósló jelentés: évről évre egyre több folyóból tűnik el a víz Magyarországon

Egyre több olyan folyó akad Magyarországon, amely az év egy szakaszában teljesen kiszárad, ami a szikes tavak esetében egy viszonylag természetes folyamat, mostanra azonban már ennél többről van szó. A magyar kutatók korábban már felhívták arra a figyelmet, hogy a Duna–Tisza közén például a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához.
 
 

Többszörösére nőtt azoknak a folyóknak a száma Magyarországon, melyek az év egy szakaszában teljesen kiszáradnak – tájékoztatta a HVG-t Lukács Balázs András, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. A szakember hatévente számol be az Európai Uniónak arról, milyen vízügyi változások történtek Magyarországon, a Válasz Online-nak pedig most elmondta: az eddigi tapasztaltok brutálisak. Mint fogalmazott, már itthon is be kellett vezetni az "időszakos víztest" fogalmát, ami eddig csak a mediterrán vidékeken volt ismert. Az elnevezés annyit jelent, hogy az adott mederben csupán az év bizonyos időszakában van víz.

A szikes tavak persze kiszáradtak az év egy szakaszában, de ez most tényleg új. Csak folyóvizekből mára 37 ilyen van az országban, miközben hat éve még egy sem volt

 – mondta Lukács Balázs András.

Korábban magyar kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Duna–Tisza közén a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához. A Hajdú-Bihar megyében található Létai-ér kiszáradása pedig azt jelzi, hogy a homokvidéken rendkívül mélyre kerül a talajvíz, ha nincs csapadék. A szakember kitért arra is, hogy a térségben összeadódnak a talajvíz szintjét befolyásoló negatív hatások, például a Tisza szabályozása. A vízhiánynak és a klímaváltozásnak pedig rengeteg negatív hatása van, amelyeket már az egész országban érezhetünk.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!