Hatalmas bukást hozhat az Orbán-Simicska háború

agrarszektor.hu
Nagyon komoly következményei lehetnek annak, ha az állami földek bérleti díjai miatt kirobbant viták az Európai Bíróságon (EB) kötnek ki. Nem kizárt ugyanis, hogy a testület burkolt állami támogatásnak minősítené, hogy a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) sokszor évtizedekre adott használatba állami termőföldeket a piacinál jóval alacsonyabb bérleti díjakkal. Sokkszerűen hatna az eddig kedvezményezett földhasználó cégekre, ha a különbözetet utólag meg kellene fizetniük. E forgatókönyv azonban egyáltalán nem elképzelhetetlen, mivel az állami földárverések nyomán számos új tulajdonos indíthat polgári pereket, hogy a bíróságok piaci díjakat állapítsanak meg, illetve a díjnövelési kezdeményezések miatt perre mehetnek a bérlők is. Ezt követően elegendő lehet, ha valamely bíróság a Kúriához fordul annak érdekében, hogy a vitákban kérjen EB- állásfoglalást, és a magyar állami földbérletek ügye máris a luxemburgi testület elé kerülhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Végleg felboríthatja az eddig bebetonozottnak hitt viszonyokat a most értékesítés alatt álló állami termőföldeken, ha az Európai Bíróság előtt kötnek ki a bérleti díjakról kirobbant hazai viták. Nagy a valószínűsége ugyanis annak, hogy a luxembourgi testület burkolt állami támogatásnak minősítené, hogy az NFA korábban - akár évtizedekre - olyan haszonbérleti megállapodásokat kötött, amelyekben a piaciaknál jóval alacsonyabb bérleti díjak szerepelnek. Ez általános gyakorlatnak számított, de ilyen szerződések főként kedvezményezettnek tekintett agrártársaságokkal jöttek létre, amelyeknek utólag súlyos összegeket kellene fizetniük, ha a valós és a tényleges díjak különbözetét meg kellene téríteniük.

Így csatázik Simicska és a kormány
Mint ismert, a kormány támogatásával eredetileg Győrffy Balázs fideszes képviselő nyújtott be parlamenti törvénymódosítási javaslatot annak érdekében, hogy a megvett állami földeken az új tulajdonosok egyoldalúan növelhessék a földbérleti díjakat. A később "lex Simicskaként" elhíresült indítványt az elsők között éppen a Simicska Lajos nagybefektetőhöz tartozó Mezort-csoport támadta meg. Ezt követően a parlamentben is éles vita alakult ki, amely jogi szakértők szerint az Európai Bíróságig vezethet, ha visszafogott nyilatkozatok helyett feltüzeli a közhangulatot és perek sokaságát indítja el.

Az alacsony bérleti díjak mostanáig azért nem kerültek reflektorfénybe, mert azokat az állam szedte be. A földárverések után viszont a bérlőknek a díjakat az új tulajdonosok számára kell majd fizetniük, akik a megvett állami földeket addig nem vehetik birtokba, amíg a hatályos bérleti szerződések le nem járnak. Az új helyzetben az irreálisan alacsony - a piacinak sokszor felét-harmadát kitevő - bérleti díjak vitákat robbanthatnak ki, amelyek miatt az új tulajdonosok vagy a bérlők bírósághoz fordulhatnak. A tulajdonosok a piaci díjak megállapításáért indíthatnak pereket, míg a bérlők érvényes szerződéseikre hivatkozva éppen a díjnövelési kísérleteket támadhatják meg. Így hosszú és bonyolult pereskedés veheti kezdetét, amelynek a piaci szereplők mellett NFA is részese lehet.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Ezt követően könnyen előállhat az a helyzet, hogy valamelyik hazai bíróság a Kúriához fordul, hogy a testület az Európai Bíróságtól kérjen állásfoglalást, vajon az alacsony bérleti díjak okot adhatnak-e a hatályos szerződések részleges módosítására vagy akár felmondására. Az EB pedig egy ilyen, teljesen hivatalos vizsgálattal könnyen megállapíthatja azt is, hogy a piacinál kisebb bérleti díjakkal az állam hosszú ideig burkolt támogatást nyújtott egyes piaci szereplőknek.

Egyes jogértelmezések szerint az árveréseken nyertes tulajdonosok a mai Polgári Törvénykönyvre hivatkozva is kezdeményezhetnének egyoldalú díjemeléseket, mivel a területekért legalább a piaci ár plusz 10 százalékot kell fizetniük, miközben a bérletért a piacinál jóval alacsonyabb díjakat kaphatnak. Így a tulajdonszerzés olyan lényeges új körülménynek tekinthető, amely megalapozhatja a korábban kötött szerződések módosítását, vagyis az egyoldalú díjemeléseket.

 

E jogi álláspontra a "lex Simicskaként" is emlegetett, fideszes törvénymódosítási javaslat a közelmúltban úgy igyekezett ráerősíteni, hogy a tulajdonosi díjemelésekhez még egyértelműbb jogszabályi jogosítványokat adott volna. A parlament döntésével azonban csak az vált lehetővé, hogy az új tulajdonosok a 2013. december 15-e után kötött bérleti megállapodásoknál kezdeményezhessenek egyoldalú díjemeléseket . A korábban létrejött megállapodásoknál ilyen lehetőséggel továbbra sem élhetnek, mert ehhez a kétharmados földforgalmi törvényt kellett volna módosítani, ehhez viszont nem volt meg a kellő számú szavazat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a "lex Simicska" elbukása után bejelentette, hogy a kormány újabb - immár véglegesnek tekinthető - jogi lehetőségeket keres a bérleti díjak emeléséhez.

Bármilyen jogi megoldás születik is azonban, nem szűnik meg annak a veszélye, hogy a bérletidíj-viták az Európai Bíróság elé kerüljenek. Továbbra is megmarad ugyanis annak az esélye, hogy az új tulajdonosok hazai bíróságokhoz fordulnak, ha díjnöveléseiket a bérlők nem fogadják el, illetve ez utóbbiak is bíróságokon kérhetnek jogorvoslatot, ha a tulajdonosi lépéseket vitatnák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02