Most már világos: ezért szeretik Csányit Orbánék

agrarszektor.hu
Összefoglalta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azokat a szempontokat, amelyek alapján magántulajdonú mintagazdákká minősít majd egyes agrárvállalkozásokat a kormány. Az már biztos, hogy Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató két nagy agrárcége, a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. mintagazdaság lesz, mert megfelel a kormányzati kritériumoknak, így az általuk használt állami földeket sem adják el. Az azonban még kérdéses, mely további privát cégek élveznek majd mintagazdasági előnyöket, mert az ügyben még nem döntött a kormány.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Írásbeli kérdést tett fel Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő "Hazánk néhány pontja fölött gigantikus erőtér feszül, amelynek lebontásához még a Nemzeti Együttműködés Rendszerének sem elegendő a hatalma, avagy Csányinál az Erő?" címmel. Ebben többek között a képviselő azt firtatja, miért akarja mintagazdaságokká minősíteni a Csányi-birodalom egyes agrárcégeit a kormány.

A válaszban Fazekas Sándor nem tér ki a Csányi-féle agrártársaságokkal kapcsolatos konkrétumokra, de felsorolja a mintagazdaságokkal szembeni kormányzati alapkövetelményeket. Ezek a következők:

- a magyar mezőgazdaság teljesítményének növelése
- a meglévő növekedési tartalékok kiaknázása
- a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználása
- az integrációs kapcsolatok erősítése
- magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása
- a technológia fejlesztése
- a genetikai erőforrások minél magasabb szintű megőrzése

A miniszter megerősíti, hogy lesznek állami tulajdonú mintagazdaságok, amelyek ménesbirtokok lehetnek. Ilyeneket a korábbi bejelentések szerint Bábolnán, Szilvásváradon és Mezőhegyesen hoznak létre.

Ezeken kívül azonban elismernek magántulajdonú mintagazdaságokat is, amelyek közül elsőként a Csányi Sándor tulajdonában lévő Bólyi Zrt.-t és Dalmand Zrt.-t került szóba, amelyeket a bankvezér agrárintegrációja, a Bonafarm Csoport fog össze. A kormány korábbi állásfoglalása szerint ugyanis a két Csányi-cég, illetve a Bonafarm-integráció megfelel a mintagazdasági elvásoknak. A Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. várható mintagazdasággá minősítése többek között azzal az előnnyel jár, hogy a mostani földárveréseken nem adják el az általuk használt, állami tulajdonú termőföldeket.

Fazekas Sándor válasza szerint a kormány konkrétabban ezt várja a magántulajdonú mintagazdaságoktól:

- a mezőgazdaság egy vagy több ágazatában, országos szinten példaértékűen működnek
- minőségi termékeket állítanak elő
- termékpálya szintű integrációs struktúrával rendelkeznek
- érdemben járulnak hozzá az állattenyésztés és az élelmiszer-feldolgozás fejlődéséhez
- hozzájárulnak a modern technológiák és szervezési eljárások elterjedéséhez
- több ezer kis- és közepes gazdaság termelését fogják össze, illetve nyújtanak számukra termelési és integrációs
szolgáltatásokat
- közvetlenül és közvetve is jelentősen elősegítik az agrárfoglalkoztatást
- átlátható, vagyis nem offshore tulajdonosi háttérrel működnek.

Ezek után kérdés, hogy a Csányi-cégek mellett még milyen vállalkozásokat minősít majd mintagazdaságokká a kormány, amely még nem döntött az ügyben. Az elismerési feltételekről azonban még tavaly határozatot jelentetett meg, amely alapján a mintagazdaságokra Fazekas Sándor tesz majd javaslatot. A képviselői kérdésre adott válaszában a miniszter leszögezi, hogy "szigorú agrárszakmai szempontoknak minden tekintetben megfelelő mintagazdaságok kerülnek majd nevesítésre".

A képviselői kérdésre adott miniszteri válasz itt olvasható el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?