2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Gépek

170 éves a fröccs

A legenda szerint Fáy András fóti birtokának présházában, Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály bábáskodása mellett született a fröccs, a Kitchen Budapest mobilalkalmazással készült a jeles évfordulóra.
 
 

A reformkori értelmiség körében nagy népszerűségnek örvendett Fáy András fóti Öreghegyen található présháza, megfordult itt többek között Kossuth Lajos, Bajza József és Czuczor Gergely is megfordultak itt. A hagyomány szerint egy 1842-ben itt tartott szüreti mulatság során készült az első pohár fröccs, mégpedig a szódavíz feltalálója, Jedlik Ányos ötletének köszönhetően. A nagy sikert arató ital elkeresztelése Vörösmarty Mihály érdeme, aki a „spritzernél” magyarosabb nevet tartott helyénvalónak.

Szőlőt ma már nem találni az Öreghegyen, de a présház még áll, 1970 óta étteremként működik. A különféle fröccsfajták elnevezése, illetve hogy azok milyen arányokat takarnak, sokak előtt még mindig nem ismert, így a Magyar Telekom innovációs laborja, a Kitchen Budapest egy olyan mobilalkalmazással állt elő, mellyel bárki gyorsan pótolhatja eme hiányosságait. Az augusztus óta letölthető ingyenes applikáció nem csak arra derít fényt, mit jelent például a bivalycsók, a távolugrás vagy épp a Krúdy-fröccs, de az egyes italokhoz kapcsolódó történeteket, anekdotákat is elolvashatja a felhasználó. 2013-ra jelentős továbbfejlesztést tervez a Kitchen Budapest, így az alkalmazás közösségi funkciókkal is bővül majd.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu