170 éves a fröccs

agrarszektor.hu
A legenda szerint Fáy András fóti birtokának présházában, Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály bábáskodása mellett született a fröccs, a Kitchen Budapest mobilalkalmazással készült a jeles évfordulóra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A reformkori értelmiség körében nagy népszerűségnek örvendett Fáy András fóti Öreghegyen található présháza, megfordult itt többek között Kossuth Lajos, Bajza József és Czuczor Gergely is megfordultak itt. A hagyomány szerint egy 1842-ben itt tartott szüreti mulatság során készült az első pohár fröccs, mégpedig a szódavíz feltalálója, Jedlik Ányos ötletének köszönhetően. A nagy sikert arató ital elkeresztelése Vörösmarty Mihály érdeme, aki a "spritzernél" magyarosabb nevet tartott helyénvalónak.

Szőlőt ma már nem találni az Öreghegyen, de a présház még áll, 1970 óta étteremként működik. A különféle fröccsfajták elnevezése, illetve hogy azok milyen arányokat takarnak, sokak előtt még mindig nem ismert, így a Magyar Telekom innovációs laborja, a Kitchen Budapest egy olyan mobilalkalmazással állt elő, mellyel bárki gyorsan pótolhatja eme hiányosságait. Az augusztus óta letölthető ingyenes applikáció nem csak arra derít fényt, mit jelent például a bivalycsók, a távolugrás vagy épp a Krúdy-fröccs, de az egyes italokhoz kapcsolódó történeteket, anekdotákat is elolvashatja a felhasználó. 2013-ra jelentős továbbfejlesztést tervez a Kitchen Budapest, így az alkalmazás közösségi funkciókkal is bővül majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03