Mi okozza a méhek betegségét Amerikában?

agrarszektor.hu
Egy vírus és egy gomba okozza a méhek kaptár elhagyó betegségét az Egyesül Államokban. A kutatók rájöttek, hogy ezek együttes hatása kell a fertőzéshez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kiderült mi okozza a mézelő méhek pusztulását Amerikában - írja az Index. A PLoS ONE nevű lapban publikáló amerikai kutatók írása szerint a kaptárelhagyás néven ismert jelenséget két kórokozó okozza, a jelenség a mézelő méhek kolóniáinak összeomlásához vezet.

Az egyik ilyen kórokozó, a méhek potrohát támadó gomba, melynek neve Nosema ceranae, ettől a szövetek kékes-zöld, vagy lilás színt kaphatnak. Ezt a Montanai Állami Egyetem kutatói mutatták ki, mivel megtalálták az összeomlott kolóniákban, míg az egészséges telepeken nem volt kimutatható.

A kutatók elmondták, hogy emellett egy vírus is jelenvolt a beteg kaptárokban, mely valószínű, hogy a betegség tényleges kiváltója. Ennek a patogénnek viszont arra van szüksége, hogy a gomba, mely úgy fertőzi meg a méheket, hogy azok elfogyasztják spóráját, legyengíti a fertőzött egyedek szervezetét, így a vírus ki tudja fejteni hatását, és ez vezet a fertőzéshez.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31