Mi okozza a méhek betegségét Amerikában?

agrarszektor.hu
Egy vírus és egy gomba okozza a méhek kaptár elhagyó betegségét az Egyesül Államokban. A kutatók rájöttek, hogy ezek együttes hatása kell a fertőzéshez.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Kiderült mi okozza a mézelő méhek pusztulását Amerikában - írja az Index. A PLoS ONE nevű lapban publikáló amerikai kutatók írása szerint a kaptárelhagyás néven ismert jelenséget két kórokozó okozza, a jelenség a mézelő méhek kolóniáinak összeomlásához vezet.

Az egyik ilyen kórokozó, a méhek potrohát támadó gomba, melynek neve Nosema ceranae, ettől a szövetek kékes-zöld, vagy lilás színt kaphatnak. Ezt a Montanai Állami Egyetem kutatói mutatták ki, mivel megtalálták az összeomlott kolóniákban, míg az egészséges telepeken nem volt kimutatható.

A kutatók elmondták, hogy emellett egy vírus is jelenvolt a beteg kaptárokban, mely valószínű, hogy a betegség tényleges kiváltója. Ennek a patogénnek viszont arra van szüksége, hogy a gomba, mely úgy fertőzi meg a méheket, hogy azok elfogyasztják spóráját, legyengíti a fertőzött egyedek szervezetét, így a vírus ki tudja fejteni hatását, és ez vezet a fertőzéshez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?