Végleg megszűnhet a hazai dinnyetermelés?

agrarszektor.hu
A dinnyetermelők egyre kilátástalanabbnak érzik a helyzetüket, amennyiben ez az év is veszteséges lesz, ők is végleg felhagynak a termesztéssel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A dinnyetermesztők szerint az ágazatot "kivéreztette" a pocsék időjárás, a külföldi termelők dömpingáradata, és hazai piac nyomott árai. Egyre többen gondolják úgy: ha ebben az évben sem lesz bevétel, végleg felhagynak a kísérletezéssel - hangzott el a Kossuth Rádióban.


A tavalyi esztendő volt a legrosszabb: ezer hektáron alig volt dinnyetermés. Becslések szerint idén egy hektár beművelési költsége egymillió forint is lehet, ezért már sokan fel is adták, mások egyéb lehetőség híján hitelből vágnak bele az új szezonba.


Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke a Hajnal-táj című műsorban elmondta: még egy csapás, és végveszélybe kerülhet az ágazat, amely tízezer embernek biztosít munkahelyet. Idén egyébként minden eddiginél kisebb területet ültetnek be dinnyével, az elmúlt 4-5 évben ugyanis folyamatosan csökkent a jövedelmezőség a rossz idő, az alacsony és rendezetlen felvásárlási árak, az ellenőrizetlen minőség, nem utolsó sorban pedig az import gyümölcs miatt.


Hét éve még Magyarország volt a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-termesztője, ma már viszont nem is jegyeznek bennünket - hívta fel a figyelmet a szakember. A szaktárca és az ágazat ezért most azon dolgozik, hogy a szezon kezdetére elkészülhessen az a termelőket védő szabályozás, amely csak a megfelelő engedéllyel rendelkező felvásárlót, kereskedőt engedi a gyümölcs közelébe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?