Egységes agrárstatisztikai információs rendszer készül

agrarszektor.hu
Web alapú, egységes agrárstatisztikai információs rendszer fejlesztését indítja el az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A projekt célja, hogy a jelenleg papíron történő adatgyűjtést egy korszerű, interneten elérhető rendszer váltsa fel, amely összehangoltan működik a Piaci Árinformációs Rendszerrel (PÁIR), valamint a vágóhídi minősítési adatok nyilvántartásának és feldolgozásának informatikai rendszerével (OVMR).

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az új rendszer megkönnyíti az ágazati szereplők, az agrárirányítás és az agrárkutatás munkáját a feldolgozott információk széleskörű elérhetősége biztosításával. A projekt az Európai Unió 497,6 millió forintos támogatásával, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) együttműködésével valósul meg.

Az Agrárstatisztikai Információs Rendszer (ASIR) statisztikai adatgyűjtési feladatokat lát el az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program keretében. Ez az adatgyűjtés részben EU-s előírások alapján kötelezően végrehajtandó, részben az állami intézményrendszeri és a szakmai, kutatói igények kielégítését szolgálja. A jelenleg használt agrárstatisztikai rendszer technikailag elavult, a papír alapú kérdőívek kiküldése postai úton történik és az adatlapok is postai úton vagy faxon kerülnek fogadásra.

A PÁIR tevékenységének célja az uniós piacszabályozással kapcsolatos kötelező árszolgáltatás ellátása az Európai Bizottság felé, illetve a belföldi szakmai és piaci szervezetek objektív és naprakész tájékoztatása. A hús termékpálya részét képezi a PÁIR-nak: az AKI felelős az uniós árjelentésekért, amely a NÉBIH által felügyelt vágóhídi sertés, szarvasmarha, juh vágott féltestek SEUROP minősítésén alapul. Létfontosságú tehát a két szervezet szoros együttműködése, ami magában foglalja az informatikai rendszerek közötti kapcsolat megteremtését is.

A most induló projekt célja, hogy megkönnyítse az ágazati szereplők, az agrárirányítás és az agrárkutatás munkáját a feldolgozott információk széleskörű hozzáférésének biztosításával, a különböző felhasználói csoportok (termelők, feldolgozók, szakmai szervezetek, irányító szervek) döntéshozatali mechanizmusának megalapozásával és elősegítésével. A fejlesztés a szarvasmarha vágóhidak számára egyszerűbbé teszi az Európai Bizottság által előírt tartalmú árinformációk előállítását.

A fejlesztések eredményeképpen csökkennek az adatszolgáltatók terhei, javul és felgyorsul a rendszerek közti adatáramlás, többletinformáció csatolható vissza az adatszolgáltatók, a szakmai szervezetek, valamint az állampolgárok számára a NAKVI által üzemeltetett GAZDANet portálon keresztül. A tervezett fejlesztés növeli a mezőgazdasági termelők informáltságát, növekszik a jelenleg meglevő állami információs rendszerek és adatbázisok közhasznúsága, végső soron az információ kihasználtsága a hazai mezőgazdasági termelők körében.

A projekt támogatási szerződése december első hetében került aláírásra, az egységes rendszer legkésőbb 2013. december 31-re készül el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?