Őrület, ami a tojás árával történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Őrület, ami a tojás árával történik Magyarországon: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
Több mint 20 százalékkal drágult a ketreces tartásból származó étkezési tojás csomagolóhelyi ára Magyarországon 202 első 15 hetében az előző év azonos időszakához képest. A mélyalmos étkezési tojás csomagolóhelyi ára pedig több 25 mint százalékkal lett magasabb ugyanebben az időszakban. A tojáságazatban az elmúlt időszakban takarmányok árának elszállása, valamint az energia- és a munkaerőköltségek megugrása azt eredményezte, hogy a termelők jó része az önköltségi szint közelében vagy az alatt működött. A termelők mostanra azonban eljutottak oda, hogy ha a költségeik növekedését nem tudják érvényesíteni az átvételi árakban, akkor sokan végleg felhagyhatnak a tevékenységgel, arra azonban számítani lehet, hogy ezt a fogyasztók is meg fogják érezni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) áprilisban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 4,2%-kal csökkenhet 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, éves szinten 2,5%-os csökkenés várható. Az egy főre jutó tojásfogyasztás előreláthatóan 2022 második negyedévében 3,3%-kal, míg a teljes évben 1%-kal lehet alacsonyabb, mint egy évvel korábban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb elemzésében.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 30%-kal 18 ezer tonnára esett vissza 2021-ben az előző évhez képest. Az import csaknem kétharmada Ukrajnából (39%) és az USA-ból (27%) érkezett 2021-ben. Jelenleg azonban az orosz-ukrán háború miatt Ukrajna szinte teljes baromfi- és tojástermelése leállt, így ez az import teljesen kiesett, miközben a háború elől körülbelül 3 millió ember menekült az Európai Unió területére, vagyis ennyivel több főt kell etetni. Emellett Kínából - ahonnan az import 34%-a érkezett - is csökkent a beszállított mennyiség a megfigyelt időszakban. Az EU tojás- és tojástermékexportja mintegy 13%-kal, 284 ezer tonnára emelkedett 2021-ben 2020-hoz képest. Az unió legnagyobb célországai - az exportból 28%-os részesedéssel bíró Japán és a 14%-os részesedésű Svájc - együttesen 118 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből. Tavaly Japánba 15%-kal nőtt, míg Svájcba közel 4%-kal csökkent a kivitel. A közösség tojás- és tojástermékexportja Thaiföldre 15,5%-kal, Mauritániába pedig összesen 55%-kal emelkedett az előző évben. Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 159,6 euró/100 kilogramm volt 2022 első tizenöt hetében, ami 24%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Európa tojástermelésére az elmúlt hetekben további csapásokat mért a több országban - így Magyarországon is - felbukkanó madárinfluenza. A betegség miatt minden érintett országban több ezres, több tízezres állományokat kellett elpusztítani, sőt, Franciaországban egész kerületeket kellett kiirtani. Spanyolországban pedig egy 12 napos szállítmányozói sztrájk volt, amelynek során semmiféle árut, nyersanyagot, feldolgozott vagy kész terméket nem szállítottak sehová. Ahogy Dr. Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségét (Tojásszövetség) mezőgazdasági titkára az Agrárszektornak fogalmazott,

az Európai Unióban kicsit lecsökkent az eladható tojás mennyisége, ez azonban nem azt jelenti, hogy gond lenne az ellátásban. Nincs hiány, csak áttértünk egy olyan keresleti oldalra, ami azzal jár, hogy az árak elindultak fölfelé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 34,3 forint/darab volt 2022 első tizenöt hetében, ami 21,6%-kal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 21,7%-kal, 35,7 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 24,3%-kal, 40,87 forint/darabra nőtt. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 23,4%-kal, összesen 31,67 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 18,5%-kal, mintegy 34,17 forint/darabra emelkedett ugyanekkor. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 36,98 forint/darab volt 2022 első tizenöt hetében, ami 25,4%-kal haladta meg a 2021. év azonos időszakának átlagárát. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 13%-kal, 34,15 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé pedig 39,3%-kal, 40,79 forint/darabra emelkedett. Az M-es tálcás mélyalmos tojás csomagolóhelyi ára 34,6%-kal, 38,82 forintra nőtt. Az L-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 45,32 forint volt a vizsgált időszakban.

Az utóbbi időben sokat lehet hallani arról, hogy az Európai Unió betiltaná a ketreces tartást. Dr. Molnár Györgyi szerint egy ilyen lépéssel a tojás 10-15%-kal drágulna meg az Európai Unióban, ha pedig az alternatív irányok felé kellene fordulnia az ágazatnak, akkor tovább emelkednének az árak. A jelenlegi A szakember szerint a tojás az áremelkedés ellenére valójában továbbra is olcsónak számít, hiszen nincs más olyan állati termék, ami teljes értékű fehérje, és ennyiért meg lehet venni. Dr. Molnár Györgyi úgy fogalmazott, hogy a fogyasztók hozzá vannak szokva az olcsó tojáshoz, de most kénytelenek lesznek elfogadni, hogy emelkedni fognak az árak. A magyarok átlagosan 243 darab tojást fogyasztanak el évente, ami egyébként az 1970-es szint alatt van. Ami a tojás árának várható emelkedését illeti, az áprilisi Portfolio Agrárium 2022 konferencián Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója szerint

ha az önköltségek és a takarmányárak tovább fognak nőni, a szeptember-októberi időszak nagyon kritikus lesz, mert akkor lehet majd látni, hogyan alakulnak a búza-, a kukorica- és a fehérjehordozó-árak, az energiáról nem is beszélve. Ha a takarmányok ára együtt mozog az állati termékkel, akkor ebben benne van 10-20-30%-nyi áremelkedés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?