Az időjárás és az import is sújtja a paprika és paradicsom termelőket

agrarszektor.hu
Csaknem ezerötszáz hektáron termelnek hajtatott paradicsomot és paprikát Magyarországon a gazdálkodók. Az idei szezon kedvezőtlenül indult a hazai termelők számára. A hazai termelőket ráadásul a kereskedők olcsó mediterrán importja is hátrányosan érinti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei tavasz rendkívüli nehézségeket okozott az üvegházas és fóliás kertészeknek, hangzott el a Syngenta Kft. és az Árpád Agrár Zrt. szentesi rendezvényén. A hosszúra nyúló tél sokkal nagyobb fűtés, esetenként világításköltséggel járt. A kedvezőtlen körülmények között a növények sem viselkedtek optimálisan: rossz minőségben, hiányosan kötöttek termést. Ezen kívül a gombás betegségek sokkal nagyobb veszélyt jelentettek. A hazai termelőket ráadásul a kereskedők olcsó mediterrán importja is hátrányosan érinti. Mint Antal Gyula kampánymenedzser elmondta: örvendetes viszont, hogy a termesztés technológiai színvonala évről-évre nő.

A profitábilis termesztéshez egyre magasabb színvonalon kell termelni, ez a versenyképesség legfőbb faktora. A magyarországi termelők európai, észak-afrikai és közel-keleti versenytársak olcsó termékeivel versenyeznek az év jelentős részében. Egyre több paradicsomtípus jelenik meg a piacokon és a termelésben is, paprikában pedig még nagyobb a változatosság. Sajnos e növényekben a betegségek, kártevők is igen gyakoriak, amelyekre hatékony, előre megtervezett védekezés az ellenszer.

Hazánkban manapság kevesebben foglalkoznak paprika és paradicsom termesztéssel, mint 15-20 évvel ezelőtt. Hajtatott paradicsom termesztés megközelítőleg 410 hektáron, paprikatermesztés pedig 1000 hektáron zajlik. A termésátlag változó: paradicsom esetében 10 kilogramm/négyzetmétertől 55 kilogramm/négyzetméterig terjednek a termésátlagok. Paprika esetében ez 10-25 kilogramm/négyzetméterre tehető. Természetesen a leszüretelt zöldség mennyisége nagyban függ a termesztésmódtól és a termesztés technológiai színvonalától is.

A magyarországi paprikatermelők többsége talajon termel. A talajos termelés egyik fő ellensége a nagyon gyakori gyökérgubacs-fonálféreg, mely komoly terméskesést okozhat. A betegségek közül paprikában a bronzfoltosság vírus illetve a különböző mozaik vírusok nehezítik a kertészek dolgát, mondta Rádi László, a Syngenta termékmenedzsere.

A legelső védelem a jó klímaszabályozás, illetve a rezisztens fajta választása. A magyarországi hajtató berendezéseink korszerűsége különböző, a kis légterű berendezésektől a legmodernebb hollandiai mintára épült talajnélküli, klímaszabályozott berendezésekig. A magas rezisztenciájú, termőhelyi viszonyoknak megfelelő fajta mellett el kell dönteni a piac irányát, illetve a védekezés módját, amely lehet integrált, biológiai illetve kémiai védelem.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31