Ostrom alá vették a magyar gépforgalmazókat

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtized legnagyobb mértékű mezőgazdasági gépesítése valósult meg tavaly - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 33. AGROmashEXPO budapesti megnyitóján. Az elmúlt évben 60 százalékkal, 125 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgéppiac forgalma az év első kilenc hónapjában, miközben a világpiac megtorpanni látszott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előzetes adatok szerint a múlt év mezőgazdasági gépkereskedelme meghaladta a 2009-est, vagyis az utolsó nagy támogatásos év forgalmát, így tavaly az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítése valósulhatott meg Magyarországon - jelentette ki Fazekas Sándor. A négy napig tartó AGROmashEXPO és az V. AgrárgépShow Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás megnyitóján beszélt arról is, hogy az előző évhez képest jelentősen nőtt az értékesített traktorok száma, messze felülmúlva a korábbi évekét.

Segítettek a pályázatok

A magyar gazdálkodók 2014. január-szeptemberi időszakban összesen 2900 darabot vásároltak, 1641 darabbal többet, mint egy évvel korábban. A legkelendőbbek a 200 lóerő alatti típusok voltak, azok, amelyek benne voltak a pályázatokban, valamint a 100 lóerő körüli, keskeny nyomtávú gyümölcsös, szőlészeti traktorok. A 91-140 lóerő teljesítmény tartományban beszerzett típusok száma pedig háromszorosára nőtt.


MTI-fotó: Kallos Bea

Emellett jelentősen nőtt a szálastakarmány betakarítók, a bálázók és az ültetvénypermetezők iránti kereslet. Az ültetvény permetezőkből 523 darabot adtak el az egy évvel korábbi 91 darabbal szemben. A fűkaszákból és a hengeres bálázókból megközelítőleg kétszeresére nőtt az eladott mennyiség.

NHP, ÁTK és kertészet

A miniszter hangsúlyozta, hogy jelentősen segítették a gépbeszerzéseket a kedvező, legfeljebb 2,5 százalékos kamatú növekedési hitelprogram (NHP), valamint az állattenyésztési telepek korszerűsítésére (ÁTK), és a kertészeti technológiai fejlesztésekre irányuló támogatások is. Felhívta figyelmet arra is: ma már nem elég csak beszerezni gépeket, hiszen működtetésükhöz megfelelő szakmunkások, technikusok szükségesek. Továbbá a gazdáknak mintegy kétszázezer gépváltozatot kell ismerniük a termelés fejlesztése során, azaz elengedhetetlen a megfelelő műszaki szaktudás.

Együttműködési megállapodások a megnyitón
A megnyitó részeként két együttműködési megállapodást is aláírtak. Az egyiket Fazekas Sándor és Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke, az FM és a MEGFOSZ nevében, míg a másikat ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke és Vityi Péter az IVSZ alelnöke látta el kézjegyével. Emellett 41 különböző elismerést is átadtak. Az AGROmashEXPO-val egy időben tartják a Szőlészet és Pincészet, valamint a Magyar Kert kiállításokat is.


Ezt a célt szolgálja az agrár-szakképző iskolák létrehozott hálózata, az egyetemekkel kialakított együttműködések, a duális képzés. Széles összefogással, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetségének (MEGFOSZ) kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium közreműködésével jött létre "Legyél Te is mezőgépész" címmel olyan pályaorientációs akció, amely jelentősen segíti a megfelelő szakember-ellátást.

Felívelő pálya és lehetőségek

Az agrárium minden területén összehangolt munka, összehangolt fejlesztés történik - fogalmazott a miniszter. Szerinte ennek köszönhető, hogy az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság kibocsátásának 2011-óta tartó növekedése 2014-ben is folytatódott. A magyar mezőgazdaság felívelő pályán van, de még mindig vannak lehetőségek, még mindig vannak tartalékok - hangsúlyozta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?