Ember nélküli traktor: az oroszok is beszálltak a nagy bizniszbe (videó)

agrarszektor.hu
Többnek tűnik hóbortos ötletnél az az elgondolás, hogy a következő évtizedekben önműködő mezőgazdasági gépek lepjék el a földeket. Az oroszok is beléptek erre az egyre bővülő és dinamikusan fejlődő piacra, hiszen megalkották a maguk ember nélküli traktorát.

A mezőgazdasági célú robot, vagyis agrobot egyik érdekes példányával rukkolt elő nemrég az orosz Avrora Robotics. A Moszkva melletti Szkolkovóban működő cég tavaly szeptemberben tesztelt egy önműködő traktort az agráriumáról ismert Rjazanyi területen. Az Avrora korábban már fejlesztett robotokat a hadsereg, illetve különböző segítségnyújtó szervezetek (mentők, tűzoltóság) részére, de a mezőgazdaságban most tett először kirándulást. Az indulás biztató, bár a szürkére festett agrobotjuk még nem képes a teljesen önálló munkavégzésre, hanem egy kezelő távirányítására szorul.

Fotó: kb-avrora.ru

A jövőben az ilyen eszközök teljesen automatizálják majd a munkát a kisebb és nagyobb birtokokon egyaránt - tett merész jóslatot Vitalij Saveljov, az orosz cég pénzügyi igazgatója. Az Avrora Robotics már nyolc éve dolgozik az önműködő traktor megalkotásán, amelynél az a végső cél, hogy műholdas jelek, videokamerák, lézerszkennerek és szenzorok segítségével, emberi beavatkozás nélkül is elvégezhesse a kijelölt feladatot a talajműveléstől a betakarításig. A szántóföldek mellett - a remények szerint - használható lesz majd a gyümölcsösökben, kertekben és üvegházakban is, vagyis mindenki számára hozzáférhetővé válik.

Az orosz teszttraktor "agya" az erőgép hátsó részében helyezkedik el, így tudja legpontosabban fogni a távirányító által kibocsátott jeleket. A meghajtásról egy kéthengeres, 25 LE-s dízelmotor gondoskodik, és a kompakt méretek, illetve az alacsony (1400 kg-os) tömeg révén a gép sokkal kíméletesebb a talajhoz, mint a hagyományos traktorok.

Fotó: kb-avrora.ru

Mivel egyelőre kezelőre van szüksége, nem nevezhető ember nélküli eszköznek, de a fejlesztések ebbe az irányba mutatnak. Annál is inkább, mivel az olasz-amerikai Case IH szeptemberben már egy teljesen kezelő nélküli traktorkoncepcióval rukkolt elő. A Magnum erőgép alapjaira épített szerkezet megbízhatóan hajtja végre az előre beprogramozott feladatokat, miközben figyelembe veszi a hozzácsatolt munkaeszközök paramétereit, a területen előforduló akadályokat (illetve az ott dolgozó többi gépet), valamint megkeresi a legideálisabb, legrövidebb nyomvonalat, és ezáltal igen költséghatékonynak nevezhető. A jövőt képviselő Case IH traktor európai debütálása Párizsban lesz a február 26-kezdődő SIMA kiállításon.

Így működik a kifejlesztett traktor:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?