Elképesztő videó: itt a robotrovar, amely GPS nélkül tájékozódik

agrarszektor.hu
A francia Aix-Marseille Egyetemen olyan, kinézetében és viselkedésében is rovarokra emlékeztető robotot fejlesztettek, amelynek a tájékozódáshoz nincs szüksége a globális helymeghatározó rendszerre. Pontosan azokat az irányjelzőket és azt a navigációs technikát használja, ami a sivatagi hangyákat is segíti abban, hogy hazataláljanak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az AntBotnak (Hangyarobotnak) elkeresztelt eszköz hat lábán sétálva három körülményt figyel párhuzamosan, és ezekből határozza meg a megtett távolságot és az irányt - írja New Scientist-re hivatkozva az Index. Folyamatosan monitorozza a nap állását, és számításba veszi az idő múlásával helyet változtató nap változó irányát is. Emellett figyeli a földön látható tereptárgyakat (amelyeket a kísérletekben termőföldeket ábrázoló légi fotók hatalmas poszterei helyettesítettek), valamint számolja a saját lépéseit is.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A Science Robotics folyóiratban publikált tesztek során a robotnak számos kijelölt pontot kellett felkeresnie, majd a lehető legrövidebb útvonalon visszatérnie a kiindulópontra. Az esetek nagy részében ezt néhány centiméteres tévedéssel sikeresen végre is hajtotta. Számos sivatagi rovar ugyanezt a taktikát követi, a táplálékkeresés közben ugyanis össze-vissza csámborognak, viszont amint rátaláltak az eleségre, szinte tévedhetetlenül és nyílegyenesen a fészek felé veszik az irányt. 

Az Antbot azért még nem működik tökéletesen. A tesztek során meglehetősen gyorsan túlmelegedett a navigációs rendszere, így egy huzamban csak 14 méter tud haladni. Most dolgoznak a továbbfejlesztett verzión, amely tovább működhet, illetve egy meg nem nevezett francia autógyártóval együttműködve egy olyan navigációs rendszert fejlesztenek, amely a csillagok alapján képes tájékozódni, és így a GPS hasznos kisegítőrendszere lehet. Ugyanakkor, minthogy itt is az égből érkeznek a navigációt segítő jelek, meg kell oldani, hogy a rendszer működése ne legyen érzékeny a felhős égre és a napot takaró egyéb akadályokra, például a lombozatra.

A robotról az alábbi videó készült: 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03