Generációváltás a Fendt 300 Vario szériánál

Generációváltás a Fendt 300 Vario szériánál (x)

agrarszektor.hu
Az alma nem esik messze a fájától, de időnként azért elgurul. Így van ez a Fendt 300 Vario S4-es széria és az azt követő negyedik generációs 300-as Vario esetében is. Hasonlít, mint gyerek az apjára, de ez a traktor már a digitális világban készült, nem csak a jövő nemzedék számára.

Apró változások, ráncfelvarrás és alapvető változások. Mindkét széria 4 hengeres motorral azonos hajtáslánccal rendelkezik. Az új szériában 113-142 LE a motor teljesítményét egy új motorvezérléssel (Dinamic Percormance) +10%-kal megnövelte a gyár, de ami ennél gyakorlati szempontból érdekesebb lehet a felhasználónak, hogy álló helyzetben (TLT) is képes leadni a nagyobb teljesítményt, ill. nincs a többletteljesítménynek sebességkorlátja a szántóföldön - ellentétben az ismert Boost teljesítménynövelésekhez képest. E többletteljesítmény a területteljesítményben is jelentkezik. A hidraulikus szelephézagállítás csendesebbé tette a motort és elmarad a szelephézagállítás, ami a későbbi kötelező szervizeket teszi olcsóbbá. A végsebességet 1550-es motorfordulatnál már eléri a Gen4-es (S4: 1750-nél).

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az igazán nagy változás a fülkében található. Míg a legjobban felszerelt S4-es ProfiPlus modellben egy 7"-os terminálról és a műszerfalról illetve a munkagépek saját monitorjain informálódhatott a gépkezelő, addig a Gen4-ben 10"-os digitális műszerfal mellett akár 2 db 12"-os terminálról (melyből az egyik a tetőkárpitba félig betolva is működtethető) is felügyelheti a pilóta a gépkapcsolatot akár egy kamerán keresztül is. Három hálózatba kötött kijelző, amelyen szinte tetszés szerint jeleníthetők meg az információk (okostelefonra emlékeztető módon), amelyek természetesen a traktorosok profiljához menthetők, így aki használja a gépet mindig mindent úgy talál meg a kijelzőkön, ahogy azt beállította és legutóbb hagyta.

 

Fendt

A vezetőfülke újításainak azonban ezzel nincs vége: A multifunkcionális joystick formája ugyan megújult, de a nyomógombok rajta látszólag megmaradtak. Látszólag, mert ezen új széria már a FendtONE kezelőrendszerrel rendelkezik. E rendszer egyik jellemzője, hogy szinte bármelyik nyomógomb funkciója átprogramozható és az átprogramozással egyidejűleg a nyomógomb színe is megváltozik segítve a kezelőt a funkció beazonosításában.

 
Az S4-ben ismert és népszerű keresztkapcsolókar, amellyel egyszerre 2+1 funkciót lehetett működtetni elérhető a Gen4-es szériában is, de újításképp bekerült (Magyarországi gépekben alapfelszereltségként) a 3L-Joystick. Ezzel a kezelőelemmel 27 funkciót lehet vezérelni, külön gombbal az irányváltást. Elsőre ijesztő és megtanulhatatlannak tűnhet… de soha nem kell egyidejűleg mindent vezérelni, de mint lehetőség a jövő számára adott.

A precíziós gazdasághoz szükséges "alapot" - az automata kormányzást és a fordulóautomatikát - már a S4-es széria is tudja. A Gen4-es ennél azonban lényegesen többet tud. Képes tábla-adatokat-, nyomvonalakat-, terephatárokat és feladatokat kezelni, elvégzett munkákat dokumentálni és az adatokat az otthoni számítógépre továbbítani. Képes trágyázáshoz vagy növényvédelmi munkák elvégzéséhez szakaszolni a munkagép munkaszélességet, kijuttatási térképet kezelni (ha a munkagép alkalmas erre). A Gen4-es műszaki paraméterei flottakövetővel távolból is felügyelhetők.

Fendt

 
Opcionálisan elérhető a "Fendt TI Auto", amely lehetővé teszi, hogy a traktor+munkagép a tábla végén a gépkezelő aktív beavatkozása nélkül - pusztán a műholdas pozíció jelek alapján - önmagától megforduljon, és tovább dolgozzon.

Az igényeknek és az elvégzendő munkákhoz illeszkedve Power és Profi+ (S4 esetében ProfiPlus) felszereltségi szinteken érhetők el e szériák Magyarországon. Valamennyire jellemző az alacsony önsúly nagy teherbírás a rugózott első híd, a fokozatmentes Vario váltó, a Visctronic ventilátor és a légkondicionáló alapfelszereltség részeként. A helyzet ill. a tehermentesítő szabályzással ellátott mellső emelőmű és számos egyéb felszereltség opcionálisan választható.

A nagyobb Fendt szériákból ismert információs és szórakoztató csomag, telefon kihangosítóval ellátott 4.1-es hangrendszerrel és mélynyomóval külön rendelhető a Profi és a Profi + felszereltségi szintek esetén a Gen4-es szériához.

A gyár immár csak új, Gen4-es szériájú modelleket gyárt. Néhány 110-120 LE-s S4-es új illetve kevés üzemórás bemutatótraktor (Power és ProfiPlus kivitelben) - még elérhető készletről. E szériákat olyanok számára ajánljuk, akik számára a "full elektronizált munkagépek" még a távlati terveikben sem szerepelnek és azonnal szükségük van kézzel fogható 110-125 LE-jű traktorokra. 311-312S4-es bemutató traktorok az országban több helyen megtekinthetők ill. kipróbálhatók. Érdeklődjön az Axiál Kft. területi képviselőinél.

Kompakt, sokoldalú, kényelmes, takarékos, gazdaságos.
It's Fendt!

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?