2023-tól érkeznek a New Hollanddal közös MacDon flexibilis gabona vágóasztalok

2023-tól érkeznek a New Hollanddal közös MacDon flexibilis gabona vágóasztalok (x)

agrarszektor.hu
New Hollanddal közös MacDon flexibilis gabonaadapterek 2023-tól

Szélesebb, gyorsabb, hajlékonyabb. Ez a három legfontosabb jelző, amit mára a gazdák Magyarországon is összekötnek a gabonaadapterek terén a MacDon névvel. A kanadai Winnipegben dolgozó gyártó ma már 70 éve számít éllovasnak a kombájn vágóasztalok terén, ahol 2004-ben teljesen újraírta az iparági normákat a talaj egyenetlenségeket rugalmasan lekövető FlexDraper® adapterével. A gyárban most új korszak elé néznek, ugyanis 2021 decemberében stratégiai együttműködést írtak alá az ikerrotoros kombájnok terén hasonlóan erős pozíciót birtokló New Hollanddal. A gazdavélemények szerint a magyar dombvidékeken eddig is kiváló megoldást jelentettek a MacDon adapterekkel szerelt New Holland CR kombájnok, így a társmárkázott fejlesztésektől sokat remélhetünk.

A betakarítási munkák nyereségének maximalizálásáról eddig is egy nyelvet beszéltek a MacDon és a New Holland mérnökei. A kanadai gyártó katalógusaiban az aratással kapcsolatos jelszavak közül a gyorsabban-tisztábban-többet hármas áll a dobogó tetején, amihez az olyan kombájngigászok, mint a New Holland CR Revelation-széria modelljei képesek megadni a teljesítményt is.


Ehhez a New Holland betakarítógépek több forradalmi technológiát kombinálnak:
Ilyen például a Dynamic Feed Rollrendszer, ami kiemelkedően gyors terménybeadagolást tesz lehetővé, vagy épp az Opti Spread, ami ezzel párhuzamosan a levágott szecska vágóadapterrel egyező szélességű szétterítésével gyorsítja a munkát. De legfontosabb a sorban a minden munkafolyamatot összefogó cséplésautomatizáció, az IntelliSense rendszer, amelynek hála még villámgyors haladás esetén is mindössze 0,2%-os törtszemaránnyal dolgoznak mérettől függetlenül a CR New Holland kombájnok. A rendszer szabadalmaztatott rostaszekrény-szenzorok munkáján alapszik, amelyek visszajelzéseire építve a gép valós időben korrigálja például az ikerrotorok fordulatszámát, a rostaszekrények állását vagy épp a tisztítóventilátor sebességét. Ezzel gyakorlatilag leveszi a terhet a gépkezelő válláról.

Munka közben négy előprogramozott betakarítási stratégia mentén dolgozhat a New Holland kombájnnal:
1. Minimális veszteség
2. Legjobb minőségű tisztamag
3. Maximális kapacitás
4. Állandó kapacitás

Amennyiben a paraméterekhez adjuk a top teljesítménykategóriát képviselő CR 10.90-es kombájnok 700 LE-s motorteljesítményét, látszik, hogy sok múlik a vágóadapterünk képességein is, hogy a rendszer maximális kapacitással működjön.

Mitől egyedülállók a MacDon flexibilis adapterei?


• Akár 43,2 cm kitérésre képes egyedi, oldalszárny
A MacDon vágóasztalok legfontosabb megkülönböztetője, hogy az Active Float System rendszerével ezek nem hagyományos fix, hanem flexibilis adapterek. Egy egyszerű, de mozgékony központi felfüggesztéssel a vágóasztal képes két oldalon külön-külön elhajolni a talajegyenetlenségeknek megfelelően. A megoldás a domboldalakat is szinte leborotválja, 30-40 centiméteres kitérés sem gond a mechanikának. A gabonaadapterek teljesítményét növeli, hogy a bevett konzolcsigás továbbítás helyett ezek konstrukciók hevederrel szereltek, így a vágás után nem változik meg a kalászok iránya sem a behordásnál. A kaszasín által levágott gabona egyszerűen aláhullik a hevederre, mely bárminemű tömörödés nélkül továbbítja azt egyenesen a kombájn gyomrába. Az előbbi előnyökön túl, hála a strapabíró alumínium alkatrészeknek, a MacDon vágóasztalok élettartamban is az élmezőnybe tartoznak.

• Minimális átszerelési idő, szinte minden kultúrában alkalmazható adapter
A MacDon vágóasztalok használatával nincs szüksége a gazdáknak külön szójaadapterre, ezek a felxibilis vágóasztalok ugyanolyan pontosan dolgoznak a szójánál lényeges 2 centiméteres magasságon, mint a legtöbb gabonanövénynél bevett 10-15 cm-es tartományban. A kevesebb vágóadapter kisebb beruházási és karbantartási költséget jelent. Az állítható magasság és precíz talajkövetésnek hála pedig nincs átszerelési idő sem. A 2 centiméteres vágásmagasságból azok a gazdaságok is profitálhatnak, akik a betakarított gabona mellett a saját célra használható szalma mennyiségét is maximalizálnák. A MacDon adaptereknél a 2 hidraulikus hajtású repce kasza akár 5 perc alatt felszerelhető, a 120 cm asztalmélység (heveder szélesség) pedig elég helyet biztosít a repce biztonságos bedőléséhez.

• Centiméteres pontosságú talajkövetés a ContourMax talajkövető kerekekkel
A vágóadapterek hibátlan talajkövetéséről a kabinból állítható magasságon futó ContourMax kerekek gondoskodnak, ezekből 4 ponton függesztve 6 darabot találni az adaptereken. A kerekeknek köszönhetően a talajfelület kopírozása akár 45,7 cm tarlómagasságig lehetséges, megkönnyítve ezzel a vágóasztal dolgát még mostoha terepviszonyok között is.


Flexibilis adapterrel dombvidéken is kiaknázható egy New Holland kombájn teljesítménye


Erősségeik a hazai dombvidékéken is keresetté teszik a MacDon adaptereket. Ezek közül Lőrincz István, a vágóasztalokat forgalmazó AGROTEC Magyarország Kft. termékmenedzsere szerint a hazai viszonyokhoz ideális 9-12 méteres kivitelből adják el a legtöbbet.

"A termelők számára egy modern nagyteljesítményű kombájn komoly beruházást jelent, érhető, ha minél gyorsabban szeretnék, ha az új gép profitot termelne. Olyan vágóasztalra van szükségük, ami képes a cséplésautomatizált rendszerek teljesítményével szinkronban dolgozni, ilyen téren a MacDon asztalok sosem vallanak kudarcot. Egyik, Villány térségében dolgozó partnerünk például 2020-ban vásárolt New Holland CR 10.90-es kombájnjához 12,2 méter szélességben ilyen gabonaadaptert. A Villány-Villánykövesd-Nagyharsány térségtől a horvát határig nyúló táblákon nagyságrendileg 850 hektárnyi őszi búza betakarítását kellett elvégeznie a gépkapcsolatnak, az elvégzett munka minőségét később tulajdonos és gépkezelő egyaránt dicsérte a visszajelzéseikben. Az ilyen teljesítménykategóriában fontos hangsúlyozni, hogy gépet vagy alkatrészt csak hivatalos értékesítőtől szabad beszerezni. A gépek ugyanis gyakorlatilag több másik tudását váltják ki, így egy esetleges leállásnál még fontosabb, hogy gyorsan, szakszerűen, jó garanciális feltételek mellett oldódjon meg a probléma. A márkakereskedővel ezen a téren nem hibázhatunk" - emeli ki Lőrincz István.

A MacDon flexibilis adapterek a következő munkaszélességekben érhetőek el:

  • 9,1 m / 30''; egy késes kivitelben 3701 kg
  • 10.6 m / 35''; egy késes kivitelben 2900 kg, két késes kivitelben 3985 kg
  • 12.2 m /40''; egy késes kivitelben 4050 kg, két késes kivitelben 4133 kg
  • 12.5 m / 41''; két késes kivitelben 4328 kg
  • 13,7 m / 45''; két kése kivitelben 4635 kg
  • 15.2 m / 50''; két késes kivitelben 4853 kg

Mikortól gördülnek le a gyártósorról a New Holland és a MacDon első, társmárkázott adapterei?


Az első társmárkázott New Holland-MacDon gabonavágóasztalokat 2023-tól érhetik el a termelők világszerte, ez alól csak a dél-amerikai országok jelentenek kivételt. Természetesen azoknak a gazdáknak sem kell aggódniuk, akik a New Holland saját vágóasztalait kedvelik. A bejelentéssel párhuzamosan a CNHi csoport jelezte, a Varifeed és CornMaster vágóasztalok fejlesztése a jövőben is folytatódik.

Talajkövető, nagy szélességű flexibilis vágóasztalokkal aknázná ki New Holland kombájnja teljesítményét? Válassza a közös gyártásból kikerülő társmárkázott MacDon adaptereket az AGROTEC Magyarország Kft.-től!


(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13