Teljesen új gépekkel tarolná le a földeket a német gyártó: ilyen még nem volt a piacon

agrarszektor.hu
Olyan újítással rukkolt elő a Lemken, amire senki se számított: a német mezőgazdasági gépgyártó egy zseniális megoldással bővíti ki a kultivátorok felhasználási lehetőségeit. A gyártó a Steketee "EC-Steer" névre keresztelt párhuzamos kormánykerettel lehetőséget kínál a gazdálkodóknak meglévő eszközeik korszerűsítésére.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Nagyot lépett előre a Lemken a régebbi mezőgazdasági eszközök "felokosítása" terén: a Steketee EC-Steer párhuzamos kormánykerete a népszerű gyártók kormány nélküli kultivátorait joystick- vagy akár kamerakormányzású munkagéppé alakítja. Ez pedig egyszerű, ám remek lehetőség azon gazdálkodók számára, akik meglévő kapálási technológiájukat szeretnék korszerűsíteni, vagy a rendszerek között váltani szeretnének - olvasható a Future Farming oldalán. A kormánykeret vezérlése az "IC-Light" kameravezérléssel történik. Az IC-Light rendszer három kulcsfontosságú elemet tartalmaz: egy kamerát, egy terminált, ami tartalmazza a munkavégzéshez szükséges számítógépet és a már említett párhuzamos kormánykeretet. Ezek együttesen egy precíz automatikus irányítórendszert alkotnak az EC-Weeder vagy EC-Steer számára, amely így sokkal egyszerűbben és hatékonyabban végezheti a sorközművelési munkálatokat. A Lemkenhez tartozó Steketee állítása szerint a rendszer képes lesz arra, hogy átvegye a munkagép irányítását a sorokban, anélkül, hogy bármiféle kárt okozna a terményekben.

A rendszer működését a következőképpen kell elképzelni a nagy felbontású kamera képeket készít a növénysorokról, és ezeket az adatokat elküldi a terminálra. Ha a zöld színárnyalatban, vagy az RGB színspektrumban 1 és 5 közötti terménysorokat észlel, akkor azokat jelzi a számítógépnek, amely egy integrált érintőképernyős terminállal is rendelkezik. A számítógép a kameraképeket pontos kormányjelekké dolgozza fel, a párhuzamos kormánykeret pedig ezután hidraulikusan továbbítja a terminálról a kormányjelet az EC-Weederhez. A kapálógép így a traktor mozgásától függetlenül kormányozható lesz a sorok között.

A traktorról "leválasztott" lengőkaros stabilizátorok segítségével a kormánykeret lehetővé teszi a kultivátor egyenletes és pontos irányítását, így a traktor és a kormánykeret között nem történik oldalirányú mozgásátvitel. A párhuzamos kormánykeret a szabványos Steketee gépek szerves részeként és önálló egységként is kapható, és felszerelhető más kultivátorokra is: az EC-Steer 7 legfeljebb 2500 kilogramm tömegű és legfeljebb 6 méter munkaszélességű sorközművelőkhöz alkalmas. A nyitott hárompontos csatlakozórendszer előnye, hogy a kamera közvetlenül a kormánykeret közepén helyezhető el, és így nagyon nagy látómezőt fed le. A nagyobb, akár 9 méter munkaszélességű és 4000 kg tömegű kultivátorokhoz a Steketee inkább a megerősített vázszerkezetű EC-Steer 9-et kínálja.

(A címlapképet Thorsten Schmidtkord készítette.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?