Megérkezett a japánok teljesen automata robottraktora: 50 évet kellett rá várni

Megérkezett a japánok teljesen automata robottraktora: 50 évet kellett rá várni

agrarszektor.hu
A Kubota bemutatta a teljesen önálló munkavégzésre is képes, úgynevezett "X tractor" koncepcióját. A mesterséges intelligenciával (AI) és villamosított technológiával készülő "álomtraktor" teljesen önálló lesz, amely a jövő mezőgazdaságának a gyártó általi vízióját jelenti majd.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A különféle adatok, mint például az időjárás és a növekedési ráta ismeretében a mesterséges intelligencia maga fogja eldönteni, mikor milyen műveletekre lesz szükség, amelyeket aztán kellő időben végre is fog tudni hajtani. A Kubota céljai között szerepel a tökéletesen önálló munkavégzés elérése. A traktor által gyűjtött környezeti adatokat egy pillanat alatt meg lehet majd osztani a területen található többi járművel, ezáltal növelhető a központi irányítás hatékonysága, olvasható a Future Farming cikkében.

Az X traktor 100%-ban elektromos meghajtású lesz, amelyet napelemek és egy lítiumion akkumulátor együttes jelenléte fog biztosítani. Ebből kifolyólag a jármű zéró kibocsátással fog rendelkezni, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést, jelentette ki a Kubota. A négy hernyótalpas traktor az elképzelés szerint még rizsföldeken és az egyenetlen talajokon is gond nélkül, biztonságosan fogja tudni vezetni magát. A traktor képes lesz változtatni az alakján, hogy a megfelelő szinten tartsa a jármű magasságát. Így az olyan műveleteknél, ahol nagyobb tapadási súrlódásra van szükség, a jármű képes lesz arra, hogy a magassága, így a tömegközéppontja csökkentésével megnövelje a földdel történő érintkezési felületét. Amikor viszont a növények felett kell dolgoznia, a traktor szerkezete megemelhető lesz. A járószerkezeteket közvetlenül meghajtó motoroknak köszönhetően tetszés szerint változtatható lesz a négy hernyótalp fordulatszáma, amely a lehető legkisebb fordulási ívet eredményezi majd a különböző talajtípusokon.

A Kubota az új, futurisztikus modellt egy kiotói mezőgazdasági kiállításon mutatta be. A Kubota pontosan fél évszázaddal ezelőtt, 1970-ben mutatta be az "álomtraktor" első tervezett változatát. A munkaerőhiány és az alacsony gazdálkodási hatékonyság elleni válaszlépésnek az okos mezőgazdaság mielőbbi bevezetése kell lennie, jelentette ki a Kubota.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03