Extrém gépek, amik legyűrik a szélsőséges időjárást: Bednar talajművelő eszközök

Extrém gépek, amik legyűrik a szélsőséges időjárást: Bednar talajművelő eszközök (x)

agrarszektor.hu
A csapadékhiánnyal járó szinte sivatagi körülmények miatt élettelen, tömörödött, szerkezet nélküli talajok, majd azok művelése az özönvízszerű esők előtt. A termés megmentéséért vívott küzdelmeket a 2022-es év őszére a talajművelés kihívásaira cserélték a gazdálkodók. Az nem kérdés, hogy a korábban csontszáraz földeken minőségi talajmunkára lenne szükség, mielőtt az esőzések miatt az ülepedés, erős összeállás, majd a téli fagypor rombolná a talajéletet.

De melyik munkagép képes károsodás vagy az erőgép kizsigerelése nélkül megbirkózni a térdközépig érő rögökkel és a sárral? Az AGRI CS Magyarország Kft. országos szántóföldi bemutatói és partnertapasztalatai szerint a Bednar munkagépek. Ezek ugyanis olyan körülmények között is kitartottak, ahol más márkák korábban feladták.

„Miután látta, hogy a bemutatón mire képes a Bednar Actros, a gazda az egész területén újrakezdte a talajmunkát, csak már ezzel a munkagéppel!”

Kiváló vázkialakítás és megerősített alapanyagok – két olyan alapvetés, aminek köszönhetően a Bednar talajművelő eszközök extrém munkaszélesség mellett is úgy falják a hektárokat, hogy a traktort sem teszik ki káros motorterhelésnek. Az AGRI CS Magyarország Kft. forgalmazásában elérhető cseh talajlazítók, tárcsák, kombinált talajművelő eszközök estében mindez nem csak a prospektusok lapjain mutat jól. Azok véleménye is alátámasztja mindezt, akik a „földből élnek”: a márkát ugyanis 2022-ben is több helyszínen tesztelték a példátlan aszály miatt megviselt földeken.

Zubán Zoltán, a márkakereskedő munkagép-termékmenedzsere szerint a szántóföldi demonstrációk jól mutatták az értékét annak a minőségcentrikus gyártási folyamatnak és túlbiztosításnak, amit a Rychnov nad Kněžnou városának határában álló gyár mérnökei követnek.

Extrém évben különösen sok múlik a talajművelő gépek minőségén. A nyári forróságban a maradék talajnedvesség megőrzése, visszatartása miatt égető kérdés, hogy milyen gyorsasággal és minőségben képesek a kötött földeken dolgozni a gépek. Az erre érkező esőzéseknél a csapadék elvezetéséhez elengedhetetlen, hogy kellő mélységben legyenek fellazítva a földek. A szántóföldi bemutatók, demózásokra kiküldött gépek és a vásárlói visszajelzések alapján mi azt látjuk, hogy aki Bednar talajművelő eszközöket vásárolt, képes volt gyorsan, megfelelő üzemanyag-fogasztással szép munkát végezni a márkától megszokott extrém munkaszélességben.

A szakember kiemeli, voltak olyan demonstrációk, ahol látszott, sikerült meglepni a termelőket a Bednar talajművelő gépek tudásával.

Heves megyében egy 380 LE motorteljesítményű traktorral dolgoztattunk meg egy 3,8 méteres munkaszélességű Bednar Actros kombinált talajművelő gépet. A talajállapotról csak annyit, hogy előtte a gazda nem jutott 20 centinél mélyebbre az ekével. A Bednar géppel egyszerre két munkamenet valósult meg, a nagy, 690x6 mm-es átmérőjű tárcsák intenzív vágóhatást biztosítottak a sekély talajrétegben, míg a kétsoros Active-Mix kapák kiemelkedő talajlazító hatást adtak hozzá mindehhez 30-35 cm-es mélységig. Miután látták, hogy a bemutatón mire képes a Bednar Actros, a gazda az egész területén újrakezdte a talajmunkát, csak most már ezzel a munkagéppel! A rendkívül nehéz körülmények ellenére nem ez volt az egyetlen sikertörténet, amit ezekkel a munkagépekkel láttunk idén.”

A Bednar talajművelő eszközök anyagait extrém munkaszélesség mellett sem győzte le a 2022-es aszály

De mi a titka a Bednar talajművelő eszközök elnyűhetetlenségnek? Ma már ugyan közel 500 gép gördül le a 13 ezer négyzetméteres csehországi gyártósorról, a munkagépeket máig a gazdálkodói visszajelzések mentén, a partnerekkel napi kapcsolatot ápolva tervezik a mérnökök. Zubán Zoltán szerint ehhez adódnak hozzá azok az alapanyagok és mérnöki megoldások, amik kiemelkedően masszív, robosztus gépekké teszik a Bednarokat.

„A Bednar talajlazítókat, tárcsákat, kombinált talajművelő eszközöket edzett, erős alform acélvázzal építik, ami rendkívül jól ellenáll a terhelésnek. Ezt egészítik ki a kifogástalan nehézacél alkatrészek és a feladatra szabott vázgeometria, ami nagy átömlési keresztmetszettel könnyíti a gépek haladását a talajban. A munkagépek paralelogramma kialakítása ráadásul minden kategóriában precíz talajkövetést biztosít a Bednar talajművelő gépeknek.”

A szakértő szerint ennek köszönhetően a Bednar munkagépek számos előnyt tartogatnak a gazdáknak:

1., Alacsony karbantartási igény mellett is hosszú éveken át hibátlanul dolgoznak.

„A gépek karbantartásmentes csapágyakkal készülnek, a megfelelő kenőanyagokról gondoskodva a zsírzópontokon gyakorlatilag gond nélkül futnak. Egy-két kopó alkatrész cseréjét leszámítva nincs velük teendő az évek során.”

2., Rendkívül kezelőbarát a beállításuk és az alkatrészek cseréje is.

„A Bednar Terralandokon például az orrbetét megfordításához vagy cseréhez csak a stifteket kell kiütni, ezt követően cseréljük, amit kell, majd az új stift beütése után indulhatunk is.”

3., A kialakításuknak köszönhetően a hagyományos munkagép kombinációknál a Bednar talajművelő eszközök a legtöbb esetben jóval alacsonyabb üzemanyagköltség mellett futnak.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében mutattuk be valós körülmények között, hogy mire képes egy Actros RO 3000-es, 3 méteres munkaszélességű kombinált Bednar talajművelő eszköz. A gép megerősített, így hosszabb élettartamra tervezett, karbidbetétes Long Life kései itt sem vallottak kudarcot. Ideális talajlazító hatást adtak hozzá a tárcsák vágóhatásához, ami együtt messze lekörözte az üzemi megoldást. Mindössze 13-15 literes üzemanyag-mennyiséggel futott hektáronként a gazdaságban bevett tárcsa és lazító kombináció korábbi 42-46 liter per hektár fogyasztása helyett.

A vágó- és keverőerő, amire egy tárcsától extrém évjáratban szükség van: Bednar Swifterdisc

A Bednar itthon egyik legtöbbet értékesített munkagépeinek, a Swifterdisc rövidtárcsáknak sem volt oka szégyenkezésre a 2022-es évben.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy az 520-560 mm-es átmérőjű, 5 mm-es falvastagságú vágólapok még a csontszáraz talajokon is páratlan vágó- és keverőerővel dolgoztak a magyar gazdáknál. A Bednar univerzális, rövid vázas tárcsás tarlóhántói 4-7,5 m-es munkaszélességre képesek, a hátsó tömörítőhengerek előtti integrált futóműnek hála nagy sebesség mellett is megőrzik a stabilitásukat. A gépeken könnyen állítható a munkamélység 2-14 cm között, az agresszív profilú vágólapokkal pedig tempósan haladhat a munka. A keményebb szárú növényi maradványokhoz speciális Trash Cutter vágóhengerrel is szerelhetőek a gépek, amit simítóval kiegészítve komplett talajelőkészítésre is alkalmas munkagépet kapunk.”

Talajlazító hatás, amire az özönvízszerű esők előtt szükség van: Bednar Terraland TN talajlazítók

Szintén a gyakorlat igazolta, ha nagy mennyiségű növényi szármaradvány talajba dolgozása és mélylazítás a feladat, a cseh Bednar ideális választás a magyar földekre.

A Bednar Terraland TN függesztett talajlazítók 65 centiméteres mély talajművelést tesznek lehetővé. A céloknak megfelelően a gépen a kapák és hengerek lecserélhetőek, így professzionális altalajművelő gépként dolgozhat. Az egyik Somogy megyei partnernél pontosan látszott, hogy miért előny, hogy a talajlazító gép alkatrészeit nem összehegesztették, hanem összeszerelték. Az extrém talajviszonyok dacára, ami naponta akár 20-25 nyírócsavart is felemésztett, se a váznak, se a kapáknak nem lett baja. A két kapasorral, majd tarajos tandemhengerrel a gép képes volt itt is egy menetben mélylazítást és rögmorzsolást végezni, így időt és pénzt takarított meg a partnernek.”

Hasonlóan jól vizsgázott a gép Vésztőn, ahol 70-es kötöttségű talajon dolgozott.

Bár a vázra szerelt kapák térdig érő rögöket vertek fel, a Bednar Terraland TN szépen elvégezte a feladatát. Ennél a partnernél a nagy mennyiségű szármaradvány talajba dolgozását egy Bednar Atlas nehéztárcsás tarlóhántóra bízták. A speciális X formájú vázkialakítás megoldotta a feladatát: minimalizálta a munkagép kilengését, így pontosan követhette a traktor nyomvonalát.

Zubán Zoltán hangsúlyozza, a Bednar talajművelő eszközöket érdemes mindenkinek az AGRI CS Magyarországtól beszereznie. A  Case IH márkakereskedő csapatával ugyanis nem csak a Bednar munkagépet kapjuk meg. Az a stabilitás is a miénk lesz, ami egy világmárka hivatalos importőri csapata nyújtani tud a mai kiszámíthatatlan világban.

(x)
 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?