Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a litvánok nagy dobása

Ilyen traktort még biztosan nem láttál: itt a litvánok nagy dobása

agrarszektor.hu
Metán-elektromos meghajtású traktort mutatott be a litván Agua Group. Az egyebek mellett 39 ezer hektár szántófölddel, 3400 tejelő tehénnel és gombafarmmal rendelkező mezőgazdasági vállalatcsoport közleménye szerint a jármű tesztelése még az idén el fog kezdődni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Auga Group 2021-ben már előrukkolt egy 400 lóerős hibrid traktorral, most pedig bemutatták az első nullszériás metán-elektromos traktorukat. A jármű különlegessége, hogy biometánt vesz fel és alakít át villamos energiává - írta meg a Future Farming. Az úgynevezett Auga M1 traktor belsőégésű motorral működő biometánnal üzemel, és azt villamos energiává alakítja át az elektromos kerékmotorok számára. Emellett a metán-elektromos traktor akkumulátorokkal van felszerelve, amelyek, ha nincs szükség a motor teljes teljesítményére, tárolják a felesleges elektromos energiát. A metán-elektromos traktor a tervek szerint 12 órán át képes működni egyetlen tankolással, és a vállalat becslései szerint szerint éves szinten 100 tonnával kevesebb CO2-t fog kibocsátani, mint a dízel változat.

Egy széria, három modellváltozat

Az első nullszéria három traktorból áll, amelyek mindegyike különböző alkatrészekkel rendelkezik. Az a traktor, amelyik az idei terepi tesztek során a legjobban teljesít, végül sorozatgyártásba kerül. Az első prototípushoz képest a traktorok megjelenését is módosították: az építők szerint ez lesz az alapja a további gyártásnak. Az antracitbarna szín lesz a márka színe, amely a termékeny talajra utal. A traktort Litvániában tervezik és szerelik össze.

Cserélhető gázpatronok

Az Auga Group azt állítja, hogy cserélhető gázpatronok kifejlesztésével megoldást talált a tartály-infrastruktúrára. Ezeket nem a gazdaságban, hanem egy biogázüzemben töltik fel, majd cserélhető patronként szállítják. A vállalat elmondása szerint több mint hárommillió eurót fektettek a traktor kifejlesztésébe. A cél az, hogy az Auga M1-et végül más vállalatoknak és külföldön is értékesítsék. A hibrid traktor üzemeltetési költségeinek hasonlónak kell lenniük, mint a dízel változaté.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 13:37