Axial-Flow kombájnnal 1000 hektár felett, öntözött táblákon is elbírunk a terméssel

Axial-Flow kombájnnal 1000 hektár felett, öntözött táblákon is elbírunk a terméssel (x)

agrarszektor.hu
A vetőmagtermesztéssel foglalkozó gazdák szerint az 1000 hektáros birtokméret vízválasztó: nem megfelelő gépekkel ugyanis ekkortól lesz legalább akkora nyűg a nagy termés, mint amekkora öröm.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fiával dolgozó Német András vallja, erre a problémára az egyik leghatásosabb orvosságot a Case IH törzscsuklós traktorok és olyan rotoros kombájnok kombinációja jelenti, mint az Axial-Flow 8250-es. A gazdálkodó szavaival élve ugyanis Case traktorral a 540 LE gyakorlatilag 800-at ér, a kombájn pedig az egyszerű rotoros csépléssel nemcsak mennyiségre boldogul jól a 10 t/ha gabonaterméssel, de közben a törtszemaránya is elenyésző.

Németh Andrást és fiát arról kérdeztük, hogy a gyakorlatban mennyivel több érződik a törzscsuklós traktorok legendás teljesítmény többletéből, illetve, hogy milyen feladatokat szánnak a Case IH zászlóshajójának számító 250-es kombájnuknak.

Nemcsak villámgyorsan dolgozik, de minőségre is kiemelkedő az Axial-Flow 8250-es

Gyorsan és tökéletesen. A vetőmag-előállítás se többet, se kevesebbet nem vár el egy kombájntól a betakarításban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 370 hektáros saját területen a klasszikusok (búza, árpa, repce, kukorica, olajretek) mellett a német és holland felvásárlóknak facélia vetőmag- és vetőmagrepce-előállítással, valamint 700 hektáron teljes körű integrációval foglalkozó Németh András szerint a kísérletezés helyett ezért is érdemes a feladatot a legnagyobb Case IH kombájnokra bízni. A gépeken ugyanis érződik, hogy a 40 éve kiforrott rotoros technológia stabilitására építették rá az automatizációt. Az Axial-Flow kombájnban egyetlen forgó rész dolgozik – maximális kapacitással –, a rotor, kihagyva a beépített vagy különálló cséplődobot, ez választja le kíméletesen, mégis bődületes hektárteljesítmény mellett a terményszemeket a növényekről. Ez bármilyen sűrű terményszőnyegnél egyenletes beáramlást biztosít, míg a kíméletes leválasztással javul a szemminőség, vagy ahol számít, a szalma minősége is.

A gépben ráadásul előre programozott terményüzemmódok is bekerültek, amelyek a hosszú munkanapokon leveszik a beállítások terhét a kezelőről, kiegyensúlyozva a minőséget. A szabolcsi gazdák szerint érződik, hogy ezeket a gépeket az amerikai piacra, más léptékhez tervezték a gazdálkodásban. Ahogy fiatalabbik Németh András fogalmaz, ami Magyarországon extrém terhelés volna, az ebben a gépben az alapjárat.

„Egy amerikai gyártótól származó gépet nem is lehet összehasonlítani az európaiakkal. Más az alapanyag-minőség, más léptékben gondolkoznak, ehhez tervezik a tartósságot vagy épp a szervizes kényelmét a karbantartásoknál. Alapvetően a véletlen sodort minket a Case IH felé, ugyanis a legnagyobb géposztályban épp nem volt elérhető mezőgép, amikor bővítettük volna a gépparkot. Nem bántuk meg, hogy így alakult, a Steiger 540-esünk 1000 hektáron teljesített, az ősz végén beérkezett Axial Flow 8250-estől évente 1200 hektáron várjuk, hogy a legkiválóbb szemminőséggel takarítsa be a termést olyan öntözött kultúrákban, ahol a 10 t/ha vagy afölötti terméseredmények teljesen megszokottak.”

Mivel több mint 700 hektáron béraratást is végeznek kimondottan a vetőmag-előállítás világában, nem ritkán látnak olyan termelőket, akiken kisebb kombájnon kifogott a terményszőnyeg.

„Sokszor látjuk, hogy egy kisebb teljesítménykategóriás kombájn csak szenved az öntözött kultúrák aratásával, pedig az extrém időjárás és a megugrott költségek miatt ma rendkívül fontos a napi teljesítmény.

Németh Andrásék kiemelik, ezzel a 6 hengeres, 12 900 cm3-es, 571 LE-re képes Commonrail dízelmotorú kombájnnal ilyen félelmeik nincsenek. Előzetesen jól felmérték a tudását, hála a kevés mozgó alkatrésznek (mindössze 8 szíj, 4 lánc) a meghibásodások szinte ismeretlenek, miközben nagy rostafelület és megbízható szenzorrendszer teszi a dolgát. A szériában mindez akár 13,7 m-es gabona vágóasztallal és 14400 literes magtartállyal is kombinálható, a legnagyobb modelleknél egészen 634 LE-ig.

3D-s rosta, kikapcsolható csigaürítés, amivel minden átrakodási probléma kiküszöbölhető – mind ott van ebben a 250-es kombájnban, ahogy a precízen mérhető eredményekért kezeskedő hozam- és nedvességmérés is. A meglepően csendes fülkét uraló piros bőr ülést fűtéssel, aktív szellőzéssel pedig még nem is említettük. Szeretjük a gépeket full felszereltséggel kérni, mert ahol lehet, ott dolgozzon helyettünk a technika. Az Axial-Flow kombájn AFS Harvest Command cséplésautomatizáló rendszerével ez adott is.

Automatikus cséplési rendszer: a nagyobb hozam egyszerűbb feladat jobb technológiával

Az AFS Harvest Command automatikus cséplési rendszert úgy tervezték, hogy előre beállított terménymódokkal ne kelljen kompromisszumot kötni nagy mennyiség és jó minőség között a betakarításban. A szenzorok követik a terményáramlást, a rosta- és rotortelítettséget, ehhez állítják a gép működését. Az infravörös fénysugarakkal pásztázó kameráik minden terményadatot élőben közvetítenek a kombájn saját monitorjára, ahol 4 terménymódot követve dolgozhat a kezelő:

  1. Terménytisztaság mód: minden a terményminőség fokozásához lesz a kombájnnál beállítva.
  2. Teljesítmény mód: az automatika a maximális haladási tempót kombinálja a határértéken belül tartott gabonaminőséggel.
  3. Maximális áteresztőképesség mód: amennyiben nyakunkon egy zivatar, felülírhatjuk a szemminőségi elvárásokat, és akár magasabb törtszemaránnyal, de menthetjük a termést.
  4. Folyamatos teljesítmény: az átrakókocsik kapacitásához számolva a lehető legkevesebb leálláshoz számítja a rendszer a munka ütemét.

Az automatikus beállítások jelenleg búza- és kukoricakultúrákban érhetők el.

Egy Steiger 540-es törzscsuklós traktorral a 540 LE 800-nak hat

Németh Andrásék gazdaságába az Axial-Flow kombájn előtt az egyik legnagyobb Case IH derékcsuklós gépből érkezett vérfrissítés. Az őszi szezonban a gép mintegy 1000 hektáron végzett talajmunkákat, ehhez a legfontosabb eszközt az új 5 méteres nehéz szántóföldi kultivátor jelentette. A gazdálkodók univerzális traktorból is használtak már 400 LE-s kategóriából, az a véleményük, hogy a törzscsuklós gép a gyakorlatban összehasonlíthatatlanul többet tud.

Látva ezeket a 3 pont függesztőművel akár 26 fokos kitérések legyűrésére is képes óriásokat, amelyek akár 18 méteres munkagépekkel is gond nélkül dolgoznak 4 pár kihelyezett vezérelhető szeleppel ellátott hidraulikarendszerükkel, mindez nagyon is hihetőnek tűnik.

5 méteres nehéz szántóföldi kultivátorral 4 méteres mélylazítóval dolgoztunk vele, gond nélkül elhúzta az eszközöket. Amennyire csak lehet, szeretnénk a nedvességet a talajban megtartani, ebben a gépben ott a lendület, hogy egy menetben egy komoly kultivátorral vethető talajminőséget hagyjon maga után. Gyakorlatilag 2 másik gép munkáját tudtuk vele kiváltani, a mai munkaerőhiány miatt ez szintén komoly előny. Egy ilyen traktor akár 10 tonnás vontatott súlyig képes ideális, 50-50%-os arányban elosztani a terhelést, ami a kisebb talajtömörítő hatás és a kisebb szlip miatt előnyös. A gépek megbízhatósága, kényelme és ezzel együtt a Case IH gépek precíziós tudása nekünk együtt nagy érték. A bérmunkák miatt minél pontosabban, mérhetőbben szeretnénk minden műveletet elvégezni. A centiméteres haladást biztosító RTK korrekció, a jól felszerelt kezelőszervek ezt megadják.”

Partnerség az Agri CS Magyarországgal: megbízható háttérrel a gépek tudása minden nap érvényesülni tud

A Nyíregyházától nem messze található családi gazdaságban tudják, milyen fontos a stabilitás. A mai birtok ugyanis egy 1,5 hektáros szántóföldből nőtte ki magát 1989 óta. Ehhez egyrészt szeretni kell a szakmát, de ez vidéki emberként a Németh családban természetes.

A vidéki ember összenő a természettel, így a gazdálkodás legalább annyira hobbi számunkra, mint komoly munka” – vallják a gazdálkodók.

A másik dolog, ami a biztos növekedéshez kell az a bármikor munkára fogható géppark. Ez meglátásuk szerint a kizárólagos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft-vel jó kezekbe került.

„A gépeink szinte csak most érkeztek, így természetesnek vesszük, hogy komolyabb műszaki problémájuk még nem volt. A gépbeszerzésekhez helyben Balogh János gépértékesítőtől megkaptunk minden segítséget, a nyíregyházi telephely szaktudás terén jól áll, ami kérésünk felmerült, azt maximális rugalmassággal és időben megoldották. A Case IH gépek kiválóak, szerintünk a jövőben nagyot bővülhet a márka itthon, a legfontosabb, hogy az Agri CS Magyarország Kft. szervizkapacitásai lépést tudjanak a bővüléssel tartani. Mi azt látjuk, hogy ez jelenleg adott.

A márka oldaláról Balogh János, az Agri CS Magyarország gépértékesítője mindezt csak egyetlen gondolattal egészíti ki: „Örülünk, hogy ilyen léptékben dolgozó gazdálkodók is elégedettek a Case IH gépek tudásával. Az Agri CS Magyarországnál pontosan tudjuk, hogy ehhez nem elég eladni a gépet, segíteni kell, hogy azt üzemben is tudja tartani a gazda. Minden nap ezért dolgozunk.

 

Maximális területhatékonysággal vágna bele a precíziós gazdálkodásba? Válassza a csúcstartó Case IH törzscsuklós traktorokat a hivatalos magyar márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft.-től:

www.agrics.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?