Miben lehetnek a gazdák segítségére a mezőgazdasági felmérő drónok?

Miben lehetnek a gazdák segítségére a mezőgazdasági felmérő drónok? (x)

PR
Drón – kis túlzással a csapból is ez folyik, mint pár évvel ezelőtt a „precíziós gazdálkodás” esetében. A korai szkepticizmust mára a professzionális hozzáállás váltotta fel, hiszen egyre többen teszik le a voksot a precíziós termelés mellett, látva annak pénzben is kifejezhető előnyeit. Papp Péter, az AXIÁL Kft. drónértékesítést támogató munkatársa azon a véleményen van, hogy jelenleg az egyik legfontosabb feladat a szakszerű ismeretátadás.

A pilóta nélküli légijárművek (UAV-k, vagy egyszerűen: drónok) térhódítása a mezőgazdaságban egyre lendületesebb. A felmérési célra használt eszközök népszerűsége abból fakad, hogy légi fényképezéssel hatékonyan egészítik ki a hagyományos adatgyűjtő eljárásokat, ezáltal többletismerethez juttatják a gazdálkodót. Péter segítségével tekintsük át röviden és közérthetően, mire használhatók a felmérő, vagy másképp a monitoring drónok!

Péter, miért jó egy ilyen monitoring drón?

Papp Péter (PP): A precíziós gazdálkodás rendszerében egy tábla pillanatnyi állapotát bemutató adatsor és az ilyen adatot igény szerinti időpontban előállítani képes rendszer rendkívül értékes. Ilyen megoldás birtokában időben észlelhetjük a növényeinket érintő problémákat, ami a hatékony beavatkozás kulcsát jelenti. A hagyományos határszemle pontszerű mintavételei elsősorban a tábla kerületét mintázzák, ezért ezt a módszert használva alig vagy egyáltalán nem jutunk adathoz a tábla belsejéből. A repülőgépes felmérések és műholdképek orvosolják ezt a problémát, hátrányuk viszont, hogy drágák (repülőgép), elérhetőségük pedig szórványos és bizonytalan (műhold).

A korszerű felmérő drónok többsége kicsi és könnyű, egy kisebb táskában hordozható. Körülbelül három percen belül repülésre kész állapotba hozhatók, és 30-40 percen át dolgozhatnak a levegőben egy töltéssel. Rövid idő alatt nagyszámú légifelvételt készíthetünk velük, amelyeket a saját számítógépünkön futó, vagy online működő képfeldolgozó szoftverrel összefűzve a teljes táblát egyetlen jó minőségű, részletgazdag felvételen tekinthetjük át. Ilyen áttekintő felvételt látható tartományú (hagyományos, a telefonjainkban található RGB kamera képeihez hasonló) és multispektrális (a látható és infravörös tartományokra egyaránt érzékeny) kivitelben egyaránt létrehozhatunk, annak függvényében, hogy az általunk használt drón milyen kamerát hordoz. Az egyszerűbb felmérő drónok RGB kamerája ideális eszköz ahhoz, hogy figyelemmel kísérjük a növényeink fizikai állapotát, a táblát ért elemi vagy kártevők okozta kár kiterjedését, vagy akár tőszámlálást végezzünk. Multispektrális monitoring drónnal több szűk hullámhossz sávban mérhetjük a növények felületéről visszavert elektromágneses sugárzást. Ezzel a módszerrel számszerűsíteni tudjuk a növények vegetációs aktivitásának mértékét, ami szoros összefüggésben áll a kondíciójukkal. Ilyen felmérés eredményeinek megjelenítésére használják a népszerű NDVI vegetációs indexet.

Ha pár szóban kellene összefoglalnod a monitoring drónok előnyeit, mit emelnél ki?

A monitoring drónok használata mellett szóló egyik legerősebb érv, hogy a segítségükkel tetszőleges időpontban, feldolgozással együtt általában néhány óra alatt juthatunk tábla szintű adathoz. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ezek az eszközök a közel valós idejű adatgyűjtés lehetőségét kínálják. Egy felmérő drón beruházási költsége ráadásul a mezőgazdasági gépekhez viszonyítva csekély, aminek köszönhetően a kis területen gazdálkodók is élhetnek a technológia nyújtotta lehetőségekkel. A felmérő drónok felvételeiből az adatfeldolgozás során kijuttatási térképeket hozhatunk létre, amelyek lehetőséget nyújtanak a növényvédő szerek és egyéb anyagok (műtrágya, növekedésszabályozók, gyomirtó szerek stb.) differenciált kijuttatására. Ezt a munkát ma már a monitoring drónok funkcióival összehangolt működésű, nagyméretű kijuttató (permetező) drónok is segíthetik.

Ha felkeltettük érdeklődését további információkért és drónokkal kapcsolatos tartalmakért keresse az AXIÁL weboldalát (www.axial.hu) illetve közösségi média felületei!

Az AXIÁL Kft. kínálatában a szántóföldi gépek mellett a mezőgazdasági felmérő és kijuttató drónok, illetve tartozékaik is megtalálhatók. További információért kérjük, keresse területi képviselő kollégáinkat!

DJI Mavic 3 Multispectral felmérő drón munka közben. Ez a modell ötvözi a négycsatornás multispektrális és a nagyfelbontású látható fényű (RGB) képalkotást. Fotó – DJI.

A DJI Mavic 3 Multispectral saját keményfedeles kofferében érkezik, amiben könnyen és biztonságosan szállítható. Karjai kihajtogatásával percek alatt felszállásra kész. Fotó – DJI.

DJI Mavic 3 Enterprise és Mavic 3 Thermal felmérő drónok. Előbbi széles látószögű és nagy nagyítású kettős, az utóbbi hőkamerát is tartalmazó hármas kamerarendszerrel rendelkezik. Fotó – DJI.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?