Case IH Axial-Flow kombájnok 4 évtizede verhetetlenek a betakarításban

Case IH Axial-Flow kombájnok 4 évtizede verhetetlenek a betakarításban (x)

PR
Több a tartályban és tankban, így több kerülhet a bankba!

Aratni bármelyik kombájn képes, de ha a cél az, hogy gyorsan, gazdaságosan, a legjobb minőségben takarítsunk be, akkor már rotoros betakarítógépet keresünk – ahol a technológiai plusz forintra váltható. A Case IH mérnökei 40 éve hisznek abban, hogy ehhez nem bonyolultabb, hanem jobb kombájnra van szükség. Ezzel vette kezdetét 1977-ben az Axial-Flow betakarítógépek története, ahol a kombájn legfontosabb elemét olyan radikálisan tervezték újra, hogy a gyártás és a működtetés költsége csökkent, a learatott minőségi termésé pedig nőtt, megkétszerezve ezzel a gazdák hasznát.

A kombájnszéria magyarországi történetéről, gyártásról és a környezeti változások leküzdéséhez beépített újdonságokról kérdeztük Szollinger Jánost, a kizárólagos hivatalos magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatóját.

A speciális forgó dobrotor 1977-ben újraírta a költséghatékony aratás szabályait

Egyszerűbben, olcsóbban több nyereséget – jól látható cél, ami komoly fejtörést okozott az 1960-as években a Case IH mérnökeinek, amikor márka úgy döntött, rotoros kombájnjaival is megcélozza az USA mezőgéppiaci dobogójának tetejét. A teljesítménynöveléshez az erőforrások akkori korlátai miatt a gépméret növelése nem jöhetett szóba. A megoldást így a betakarítás műszaki megoldásainak újragondolása jelentette, a gyár pedig ezen a téren lépett egy merészet: 1963-ban, az arizonai Tucsonban kihozta az első saját, CX-1-re keresztelt rotoros kombájn prototípusát, amellyel más kombájnoknál többet és 4-5-ször kíméletesebben tudtak aratni.

A fejlesztő munka végül 1977-ben elhozta az első 1420-1440-1460-as, akkor már Axial-Flow névre hallgató kombájnok tömeggyártását. A kombájnok szinte a világpremierrel egy időben mutatkoztak be itthon is, 1988-ban már több 1460-as és egy 1480-as is dolgozott az IKR-nél Bábolnán. Szollinger János szerint már ekkor látszott, hogy különvált az út azoknak a termelőknek, akik a szezon végén csak úgymond learatnának, és akik betakarításban gondolkoznak a Case IH kombájnokkal.

Az agráriumban úgy tartják, hogy a rotoros kombájn annak a gazdának való, aki betakarítani szeretne, nem csak learatni. A különbséget a kettő között a nyereség teszi, aki learat, az csak a szezon végén eljut a géppel a tábla végéig, míg akik betakarításban gondolkoznak, azok minél többet, minél jobb minőségben és a lehető leggyorsabban szeretnének lehozni a tábláról. Az Axial-Flow kombájnokat az teszi állandóvá a ma folyamatosan változó világban, hogy ehhez a cséplő-leválasztórendszer egy egyszerű, de zseniális mérnöki újragondolásával felülírták az aratás addigi szabályait. A rotor és tisztítómű olyan jól eltalált konstrukció, hogy ezeket csak finomhangolni kellett a bemutatkozás óta. A Case IH mérnökeinek így több ideje maradt, hogy stabil, olyan, a gépkezelők döntéshozatalát gyorsító automatikákat építsenek rá, amelyekkel az extrém időjárás és a gazdasági környezet gyors átalakulásával szemben is kitart a lépéselőny.”

Mi teszi a megjelenésük óta hatékonyságbajnokká az Axial-Flow kombájnokat?

Az Axial-Flow kombájnok több eredeti innovációt őriznek szabadalomként az 1977-es piacra lépés óta, de ezek közül is kiemelkedik két szerkezeti megoldásuk.

1., A speciális, köpennyel körbevett forgódobrotor

Az Axial-Flow kombájnok cséplő-leválasztórendszerében egyetlen mozgó alkatrészt találni, a speciális csavarmenettel hosszanti irányba elhelyezkedő forgódobrotort, amelybe a hagyományos kombájnoktól eltérően nem keresztdob, hanem behordócsiga húzza be a terményt. A termény hatékony és kíméletes leválasztásáról speciális körmök gondoskodnak, amelyek kisebb energiaráfordítással, kíméletesen választják le az utolsó szem termést is a növényekről, a piac egyik legalacsonyabb törtszemarányával.

„Az Axial-Flow kombájnokban sokkal hosszabb utat tesz meg a termény, amíg a ferdefelhordóból eljut a cséplőrendszer végéig. A speciális csavarmenet négy-ötszörösére emeli a cséplőrendszeren belül töltött időt, ami ennyivel kíméletesebb szemleválasztást is takar. Pontos tesztekkel mérték le a rendszer képességeit, amíg egy hagyományos kombájnnal a törtszemarány 1,76% körül alakult, egy Axial-Flow kombájnnal 0,46%-os törtszemarányra számíthatunk. Az évek során a leválasztást végző körmök dőlésszögét folyamatosan finomították az eredményesség növeléséhez, amit ugyan próbáltak lemásolni például tüskékkel, de szabadalmazott megoldásként az eredeti alkatrésszel csak Case IH gépben találkozhatunk. Ezzel a cséplőrendszerben még kis rotorfordulat mellett is jelentős centrifugális erő jelentkezik, így a leválasztáshoz ideális 100 km/órás sebességet az egységen belül még nedvesebb körülmények között is üzemanyaghatékonyan tartja fenn egy ilyen gép.”

2., A Cross-Flow tisztítóventilátor

A Case IH rotoros kombájnok nemcsak a cséplésben és szemleválasztásban, de a termény tisztításában is túlnőttek kihívóikon. Ennek kulcsát az önszintezésre képes Cross-Flow tisztítómű rejti magában.

„Különösen a dombvidékeken dolgozó gazdálkodóknak könnyebbség, hogy az Axial-Flow kombájnok tisztítóműve automatikusan korrigál 12 fokos lejtésig a betakarítás során. A gép az érzékelőrendszer segítségével tájékozódik a táblákon, a rosták oldalirányú mozgatásával korrigálja a talajviszonyokat, kiegyenlítve ezzel a terményt a magtartályban, csökkentve az egyoldalú rostaterhelést, egyszerűsítve az ürítést az átrakókocsikra. A rendszer megkönnyíti a kezelők dolgát is, a légbeszívás ugyanis a gép elején történik, aminek köszönhetően az Axial-Flow betakarítógépeknél még búzaaratáskor sem gátolja kilátást a máshol megszokott porfelhő.

Axial-Flow kombájnok az USA-ból: robot és ember csapatmunkája több ezer hektárra tervezve

Az USA bérvállalkozóinak és az európai piacok igényeinek kielégítésén ma a Grand Islanden található gyártósor dolgozik, ahol a szezonális csúcs idején hetente mintegy 544 tonna acélt használnak fel a 150-es és 250-es modellcsalád darabjaihoz.

Lézervágás, lemezmegmunkálás, hegesztés és festés – mind az üzemen belül valósul meg, ahogy a gépekhez szükséges mintegy 12 000 alkatrészből is, amit lehet, azt saját forrásból fedezi a gyár. A legmodernebb technológia és a képzett szakemberek csapatmunkájának köszönhetően az acélfelhasználás hatékonysága 75%-os az üzemben, a maradékot újrahasznosítják. 4 km hosszú automatizált festősor gondoskodik a fémalkatrészek tökéletes, időjárásálló felületkezeléséről. Egy kombájn festéséhez nagyságrendileg 95 liter festéket használnak fel, majd a felületkezelés során ezt 169 Celsius-fokon égetik rá a fémvázra.

Cséplésautomatizáció plusz új, 16 literes motorblokk: a változó éghajlat kihívására is egyszerű választ talált a Case IH

A Case IH kombájnok a minőségi gyártással egyszerre vívnak ki megbecsülést a nemzetközi piacokon. 1988-ban a Fortune magazin az USA 100 legjobb ipari terméke közé választotta be a kombájn-családot, de a stabilitás a további mérnöki munkát is egyszerűsíti. A márkánál napi 2,4 millió dolláros kutatási-fejlesztési forrást fordítanak arra, hogy a gépek őrizzék a teljesítménypluszt a kihívókkal szemben. Ennek köszönhetően születhettek meg olyan munkahatékonyságot növelő újdonságok is, mint az AFS Harvest Command rendszer, ami itthon a 250-es kombájnszéria 2018-as debütálásával mutatkozott be sikerrel a szántóföldi munkában.

Az Axial-Flow kombájnok csúcsát jelentő 250-es szériában minden adott ahhoz, hogy a gazdák lépést tartsanak az időjárás vagy épp a gazdasági környezet diktálta változásokkal. Ezeket a gépeket a 6 hengeres, 16 literes Common Rail dízelmotorral 14 méteres vágóasztalokkal vagy 18 soros kukoricatörő adapterekkel sem fojtjuk meg. A teljesítmény a kiürítésig megmarad, az opciósan akár 14 400 literes magtartályt a 634 LE motorteljesítmény ugyanis 91 másodper alatt kiüríti.”

A lehetőségek, ha nem is végtelenek ezekkel a rotoros kombájnokkal, de elég tág határok között alakulnak, amelyek ma már inkább csak a gépkezelő terhelhetősége, reakcióideje szabhat határt. Ezt orvosolta az AFS Harvest Command cséplésautomatizációs rendszer megjelenése, amivel átalakult a korábbi 240-es széria a ma ismert 250-es kombájncsaláddá.

„A cséplésautomatizációt választva a tábla adottságai, a gazda elgondolásai, prioritásai mentén alakulhat minden, 4 terménymódot lehet kiválasztani, amelyek mentén a kombájn automatikusan optimalizálja a beállításait, módosítja a haladási tempót. Legyen a termelő célja a gazdaságos munka, a maximális szemminőség vagy a gyorsaság, egy Axial-Flow kombájn minden esetben a keze alá dolgozik – ráadásul a gép árához mérten mindössze egy szerény felárért. Amennyiben nyakunkon egy esőfelhő, a gép maximális területteljesítményre kapcsol, és minimális pluszveszteség mellett bementi a tábláról a terményt. Ha van időnk optimalizálni a munkát, akkor ideális motorterhelés és fogyasztási értékek mellett dolgozik az elvárt szemminőségen. Fontos hangsúlyozni, hogy a munkát nagyon jó szalmaminőség mellett végzi el a gép. Egységes, bálázható anyagot kapunk, természetesen el kell mondani, hogy a rotor miatt a szárak egy kissé megtörhetnek, de ha állattartó telepre készül a szalma, akkor az ezzel jelentkező extra nedvszívó hatás kimondottan kedvező.”

Milyen terménymódok érhetőek el az Axial-Flow kombájnokban?

  • Terménytisztaság mód: az automatika mindent a tisztaság növeléshez állít be.
  • Teljesítmény mód: maximális haladási tempó határértéken belül tartott gabonaminőséggel.
  • Maximális áteresztőképesség mód: a lehető legnagyobb területteljesítmény, akár a szemveszteség növelése árán is.
  • Folyamatos teljesítmény: az automatika az átrakókocsi kapacitásával úgy tervezi meg a munkát, hogy a lehető lekevesebb legyen a leállás.

Új 260-as Axial-Flow kombájnok a láthatáron: tovább növelt tudás, ami a gazdát az USA-ba repíti

A frissen felröppent gyártói hírek szerint a piacon hamarosan bemutatkozik a legújabb fejlesztésekkel felszerelt Axial-Flow 260-as kombájncsalád is.

„Az idei év egyik legjobban várt fejlesztése számunkra az Axial-Flow kombájnok 260-as szériája, jelenleg még csak annyi biztos, hogy itt is minden tulajdonos korlátlan hozzáférést kap az AFS Connect rendszerünkhöz, azon keresztül pedig mezőgazdasági térinformatikai, telematikai és flottamenedzsment megoldásainkhoz. Axial-Flow kombájnt vásárolni már csak azért is megéri az idei év végéig, mert minden vásárlót elviszünk 2024-ben egy amerikai gyárlátogatásra is, így saját szemükkel is láthatják, miként állnak össze, gördülnek le a sorról ezek a páratlan betakarítógépek.

A Case IH Axial-Flow kombájnok ismertetőiért, a gépvásárláshoz járó USA-beli utazás részleteiért keresse kollégáinkat és az AGRI CS Magyaroszág Kft. területileg illetékes gépértékesítőit: www.agrics.hu/gepertekesito-kereso

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?