2025-re a mezőgazdaság lesz a robotok második legfontosabb felvevőpiaca

agrarszektor.hu
A robotok a globális mezőgazdaság számos kihívására képesek választ adni: használatukkal javítható a gazdaságok jövedelmezősége, csökkenthető a termelés környezeti terhelése és az egyre súlyosabb munkaerő problémák is orvosolhatóak. A mezőgazdaságban alkalmazott robotok globális piaca 2025-re eléri a 25 milliárd dollárt - erről a mezőgazdasági robotgyártásban világ szinten élen járó Naïo Technologies képviselői beszéltek az idei Prega konferencián, ahol az agrárszektor.hu is jelen volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Julien Laffont és Mathilde Ceauxok az iparág szakértőinek és vezetőinek nevezte a robotokat  az idei Prega konferencián. A Naïo Technologies a mezőgazdaság és a szőlőtermesztés számára fejleszt robotokat.

A gyomirtáshoz, kapáláshoz, betakarításhoz kifejlesztett robotjaik segítik a gazdálkodókat a mindennapi feladataikban, hogy csökkentsék munkaterhelésüket és növeljék a jövedelmezőséget, miközben csökkenthetik a környezetre gyakorolt hatást.

Julien Laffont szerint a mezőgazdasági robotok fejlődésében két út várható: az egyik az önjáró traktorok elterjedése, a másik a különféle robotrendszerek nagyarányú elterjedése. Az előadó úgy véli, ezek a robotok jó megoldást jelentenek a gyomirtók használatának csökkentésére, majd teljes elhagyására, ezáltal sokat tesznek a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásához. A robotok új feladatok, új kihívások elé állítják a farmereket is - véli Julien Laffont, aki szerint azok tudják majd sikeresen és eredményesen kamatoztatni a gazdaságukban ezeket a gépeket, akik hajlandóak a bevett szokásokat és gyakorlatokat megváltoztatni, illetve akik képesek lesznek "robotokban gondolkodni". Mathilde Ceauxok ezt azzal egészítette ki, hogy nagyon fontos, hogy azok a termelők, akik robotokat alkalmaznak, tisztában legyenek a robotok korlátaival, és képesek legyenek a robotok által elkövetett hibák megértésére is.

A robotika és az automatizálás egyre nagyob szerepet kap a mezőgazdasági ágazatban. A mezőgazdasági területeken a robotok legelterjedtebb alkalmazási területei

  • a légi adatgyűjtés, a térképezés,
  • a vetés és az ültetés,
  • a trágyázás és az öntözés,
  • az interkulturális műveletek,
  • a szedés és a betakarítás,
  • de a fejőrobotok révén ma már az állattenyésztésben is meghatározó a szerepük.
A talajművelés már egészen jól megy a robotoknak, de metszeni még jó ideig nem tudnak

A Nemzetközi Robotika Szövetség szerint a legfőbb piacot elsősorban Kína, a Koreai Köztársaság, Japán, az Egyesült Államok és Németország jelenti a robotok számára, ezek az országok a teljes kínálat 74% -át alkalmazzák. Az Európai Unióban és globálisan is egyre nagyobb probléma munkaerőhiány, ezért az Európai Bizottság számos nagyprojektet, mint például a GARotics (zöld spárga robotgyűjtő rendszer), a GRAPE (a szőlőültetvények felügyeletére és a védekezésre szolgáló földi robotok) és a MARS (mobil mezőgazdasági robotok) finanszíroz, hogy a kézi munkát automatizált technológiákkal helyettesítse. Emellett számos mezőgazdasági automatizálási projekt létesült, mint például a Hands-free hektár projekt az Egyesült Királyságban, a robotalapú fejés Kínában, vagy az ausztráliai gyomirtó robotok. Ezeknek a robotoknak köszönhetően a robotgyártók óriási potenciált látnak a mezőgazdaságban, és a közeli jövőben ez nagy lökést adhat a szegmens fejlődésének.

Tóth Krisztina

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31