Csillagászati magyar árak - Ennyit ér a legdrágább traktor és kombájn

agrarszektor.hu
Bőven meghaladja a 100 millió forintot a csúcskategóriás traktorok és kombájnok listaára Magyarországon. Ilyen gépeket "felvágásból" aligha érdemes venni, a beszerzésük hátterében mindig racionális megfontolásnak kell állnia. A gazdáknak legfőképpen azt kell mérlegelniük, elegendő nagyságú területtel rendelkeznek-e ahhoz, hogy ezekre a drága "játékszerekre" áldozzanak. A forgalmazók közlése alapján összeállított toplistán a Claas márka végzett az élen egy 116 milliós traktorral és egy 157 milliós kombájnnal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Traktor 116 millió forintért, kombájn pedig akár 157 millióért is kapható idehaza, az ár pedig természetesen mindig szoros összefüggésben áll az adott gép teljesítményével. A hazai gépforgalmazók azonban minden esetben hangsúlyozzák, hogy a (táblázatainkban is feltüntetett) bekerülési összegek csupán listaárak, vagyis az eszköz felszereltségétől függően, illetve egyedi alkuk alapján még jócskán módosulhatnak - az esetek többségében lefelé.

A 116 millió forintos listaár a Claas Xerion 5000-es traktorához tartozik, amely hathengeres, 12,8 literes, 530 LE-s motorral van felszerelve, valamint folyamatosan változtatható áttételű ZF sebességváltóval, és még egy sor olyan prémium megoldással, amelyekkel az átlagos erőgépeknél aligha találkozhatunk. Ugyancsak a Claas gyártja a 157 milliós Lexion 780 kombájnt, amelynek 625 LE-s Mercedes-Benz erőforrása a Stage IV (Tier 4) emissziós előírásoknak felel meg. A magtartálya 12 800 literes, az üzemanyagtartálya pedig 1150 liter térfogatú. A cséplődob átmérője 60 cm, a rostafelület 6,2 négyzetméteres, a géphez kínált többféle vágóasztal közül pedig a Vario 1230-as munkaszélessége 12,3 méter. Listánk szerint - amely nem tekinthető teljes körűnek - az erőgépeknél a Fendt 1050 Vario, illetve a Case IH Quadtrac 620 szerezte meg a második, illetve harmadik helyet. A kombájnok toplistáján pedig a Case IH Axial-Flow 9240 és a New Holland CR9.80 fértek még fel a képzeletbeli dobogóra.

Összességében elmondható, hogy a 400-600 LE-s erőgépek megvásárlása azoknak éri meg, akik legalább 2000 hektárnyi földterületet művelnek (saját célra, vagy bérmunkaként is). Az összméret azonban nem minden, hiszen egy tagban legalább 100 hektárnyi földdel kell rendelkeznie annak, aki a nagyteljesítményű traktorát gazdaságosan szeretné kihasználni. Kis táblákban "szaladgálni" ezekkel a csúcsgépekkel nem érdemes, már csak a hosszabb vonulás miatt sem, hiszen 300-400 LE fölött már munkavégzés nélkül is extrém fogyasztás jellemzi a traktorokat. Pár száz hektárt ráadásul néhány hét alatt könnyedén "megesznek", így annak sincs értelme, hogy a méregdrágán vásárolt eszközök egy évben többet álljanak, mint dolgozzanak.

Sokaknak talán meglepő, de a megtérülés a 100-150 milliós gépek esetében sem lehetetlen, még hazai viszonylatban sem. A magas ár ugyanis kiemelkedő minőséggel párosul, így a tulajdonos akár 25-30 évre is tervezhet velük. Egyértelmű "ökölszabály" ugyanakkor nincs, hiszen típustól, évjárattól, táblamérettől, talajállapottól (kötöttségtől), és persze az éves munkamennyiségtől is függ, mikor hozza vissza az árát egy eszköz. Az átlagosnál magasabb javítási és szervizköltségek valamennyire szintén kitolják a megtérülési időszakot, és arról még nem is beszéltünk, hogy a felsorolt nettó árakhoz még az áfát is hozzá kell adni.

A prémium minőségre mindig akad vevő, és ez az általános bölcsesség a mezőgazdasági gépekre is igaznak tűnik. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb statisztikai jelentései szerint a magyar mezőgazdasági géppiac ugyan 11 százalékkal csökkent 2016-ban, ám a csúcskategóriás eszközöknél ez alig volt észrevehető. A 320 LE (235 kW) fölötti teljesítményű kerekes traktoroknál 41,5 százalékkal, 116 darabra nőttek az eladások 2015-höz viszonyítva, míg a 300 LE-t (220 kW) meghaladó gabonakombájnoknál csupán szűk 2 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

Összességében a traktorpiac 18 százalékkal, a kombájnpiac pedig 15 százalékkal csökkent tavaly hazánkban. A legfelső kategóriát azonban a válság szinte egyáltalán nem érintette, így erőgépeket 46,1 milliárd forint, arató-cséplő gépeket pedig 22,3 milliárd forint értékben juttattak el a véghasználókhoz ebben a szegmensben. Ennek tükrében nem csoda, hogy a magyar agráriumot továbbra is a túlgépesítettség jellemzi, a beszerzési pályázatokban bővelkedő elmúlt években a gazdák a valós szükségleteiknél több és nagyobb gépeket vásároltak.

A hazai géppark modernizálódása és fiatalabbá válása mellett egyértelmű trend az új beszerzésű traktorok átlagteljesítményének növekedése, amely mára meghaladta a 120 LE-t. A gazdálkodók erősebb gépeket vesznek, hiszen sokaknak már nagyobb teljesítményt követelő munkagépeik vannak, illetve ezt kívánják meg az összevont munkaműveletek is, vagyis a csökkentett menetszám.

A nagyteljesítményű traktorok nélkülözhetetlen vezérgépei lehetnek a több ezer hektáros gazdaságoknak. Nehéz talajmunkákhoz, szántáshoz, lazítózáshoz, tárcsázáshoz, kultivátorozáshoz, vagyis talaj-előkészítéshez egyaránt használhatók, különösen azért, mert több munkaművelet összevonása nagy tömegű, robusztus erőgépet igényel. Talán csak szállításhoz és vonuláshoz nem ideálisak, főleg ha sokszor és sokfelé kell járni velük. A kerekes traktorokhoz képest a gumihevederes változatok még nagyobb hátrányban vannak, ugyanis nemcsak manőverezni nehéz velük a közúton, de jelentősebb futófelület-kopással is kell számolni az esetükben.

A drága, nagy teljesítményű gépekkel szaporább a munka, ez talán a mellettük szóló legfontosabb érv. Különösen manapság, amikor a kiszámíthatatlan időjárás miatt a lehető leggyorsabban célszerű végezni egy-egy művelettel. A traktorokkal ellentétben a kombájnoknál nem feltétlenül a motorerő a meghatározó az ár tekintetében, már csak azért sem, mert a tavaly értékesített arató-cséplő gépek 75 százaléka amúgy is a legmagasabb (300 LE fölötti) teljesítmény-tartományba sorolódott.  Itt sokkal lényegesebb a vágóasztal szélessége, hiszen a 6 soros kukorica-adapterrel vagy a 4-5 méter munkaszélességű gabona-vágóasztallal lehet igazán "haladós" a munka.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?