Kiakadt az IKR-re a New Holland

Jogi válaszlépéseket fontolgat a bábolnai cég ellen a nagy nemzetközi mezőgazdasági gépgyártó, és átváltott a csehekre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jogi lépéseket helyez kilátásba a New Holland Agriculture a nagy múltú bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. ellen, mert a mezőgazdasági gépek gyártásával és értékesítésével foglalkozó nemzetközi cég szerint az IKR a magyar piacon "a márka ellen uszít". Az ügy előzménye, hogy a New Holland idén májusban felmondta az IKR-rel kötött forgalmazási szerződést, nemrég pedig a cseh Agrotec a.s.-hez, illetve Agrofert Holdinghoz tartozó Agrotec Magyarország Kft.-vel írt alá új megállapodást. A nemzetközi cég az IKR-es szerződést tizenkét hónapos felmondási idővel szüntette meg, de a kifogásolt nyilatkozatok miatt előfordulhat, hogy az egyéves határidőt lerövidíti.

Vizsgáljuk az ügyet, és a jövőben dől el, lesz-e jogi folytatás - fogalmazott Federico Bellotto, a New Holland Agriculture európai import-országokért felelős vezetője azokra a megállapításokra utalva, amelyeket a közelmúltban az IKR tett közzé. Az ügy előzményeként a New Holland május 9-én felmondta azt a szerződést, amelyet évekkel ezelőtt kötött az IKR-rel.

A változások kapcsán az IKR október elején közleményt jelentetett meg, amelyben Szaxon J. Attila, az egykor szebb napokat látott, agrárintegrátorként működött cég vezérigazgatója kijelentette: "A New Holland piaci magatartása nélkülözi a tisztességet és megbízhatóságot, ezért őszintén reméljük, hogy a magyar termelők szolgáltatásaik igénybevételével és vásárlásaikkal nem szavaznak nekik bizalmat, kitartanak a korrekt és már bizonyított forgalmazók és szolgáltatók mellett".

A New Hollandos berkekben úgy értékelik, hogy az IKR e nyilatkozattal a magyar piacon "a márka ellen uszít". Ugyanakkor - közölte az agrarszektor.hu-val Illés Zoltán, az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója - a New Holland a szerződést tizenkét hónapos határidővel mondta fel, így az IKR-nek a cég képviseletét jövő májusig el kellene látnia. E tevékenységbe azonban a kifogásolt megállapítások "nem férnek bele", ezért várhatók jogi lépések az ügyben. Információink szerint elképzelhető, hogy a New Holland az IKR nyilatkozatokra hivatkozva az egyéves felmondási határidőt lerövidíti.

Federico Bellotto szerint a nemzetközi vállalat a szerződést azért bontotta fel, mert nem látta garantáltnak, hogy az IKR az elvárt módon képes fejleszteni a szolgáltatásokat és végre tudja hajtani a megfelelő beruházásokat. A New Holland értékelte a bábolnai cég helyzetét, pénzügyi megbízhatóságát és jövőképét, majd hosszabb előkészítés után a megállapodás megszüntetése mellett döntött, új partneréül pedig az Agrotec Magyarország Kft.-t választotta.

A CNH International SA - amely a New Holland márka tulajdonosa - augusztus 12-én kötött szerződést az Agrotec Magyarországgal, amely a cseh Agrotec s.a száz százalékos tulajdonában van, míg ez utóbbi az Abdrej Babis nagybefektetőhöz köthető cseh Agrofert Holdinghoz tartozik. A teher-és személyautók, illetve mezőgazdasági és építőipari gépeket forgalmazó Agrotec Group - állapította meg Martin Rada, a csoport vezérigazgatója - Csehországban, Szlovákiában és most már Magyarországon összesen 700 alkalmazottat foglalkoztat, tavalyi árbevétele pedig elérte a 200 millió eurót. A group a cseh mezőgazdasági géppiacon - ahol a New Holland gépeket már régóta forgalmazza - a traktoreladásokban az első, a kombájnértékesítésekben a második helyet foglalja el, és ilyen eredményekre tör Magyarországon is. Ennek érdekében már elkezdte a disztribúciós hálózat fejlesztését, és azt is vállalja, hogy a későbbi nyereséget teljes mértékben visszaforgatja.

Az Agrotec Magyarország Kft. azt tervezi, hogy a New Hollandos gépforgalmazással, illetve alkatrész- és szervizszolgáltatással jövőre 45-50 millió eurós árbevételt ér el, szemben az utóbbi egy-két év 15 millió eurós éves forgalmával. A társaság három év alatt a hazai traktorpiacon legalább 25 százalékos, a kombájneladásokban minimum 30 százalékos részesedést céloz meg, amely jelentős előrelépés lenne a mai helyzethez képest, mivel például a magyar traktorkereskedelemben a New Holland ma csak mintegy 10 százalékos részesedést birtokol.

Az Agrotec Magyarország ma több mint 120, részben IKR-től átvett dolgozót alkalmaz, az év végére pedig várhatóan 140-150 főre növeli létszám - közölte Illés Zoltán a vállalat sajtótájékoztatóján. A társaság központja Bábolnán van, miként a szintén Agrofert-tulajdonú IKR Agrár Kft.-é is, amely tavaly vette meg az IKR teljes vetőmag, növényvédő szer, műtrágya és terménykereskedelmi üzletágát. Az Agrotec Magyarország nagyrészt az IKR Agrár telephelyein működik, de a közeljövőben az ország több pontján új központokat is kiépít majd.

Vége a régi szép időknek
Az input üzletágak eladása, majd a New Holland elvesztése azt jelentette, hogy az IKR Zrt. megvált meghatározó tevékenységeitől. A korábban 100 milliárd forintos éves forgalmat lebonyolító cég tavalyi árbevétele 20 milliárdra csökkent. Az IKR-nél időközben határoztak arról, hogy a megmaradt üzletágakat több kisebb cégbe szervezik ki, az IKR sorsáról viszont az eddigi nyilatkozatok szerint nem született döntés.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13