2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Gépek

Erre senki se számított: a mezőgazdaság újabb területét hódíthatják meg a robotok

Szokatlan látványban lehetett része az új-zélandi gazdáknak néhány napja. Egy nagyszabású terepi tesztelés keretén belül egy négylábú robot „kutya” próbált meg terelőfeladatokat ellátni egy juhnyáj mellett, növényeket ellenőrizni, valamint egyéb, a mezőgazdasággal kapcsolatos feladatokat elvégezni.
 
 

A kutya nem volt más, mint Spot, a Boston Dynamics híres-hírhedt robotkutyája, amelyet az emberek vagy elképesztően aranyosnak tartanak, vagy egyenesen hátborzongatónak. Pedig a robot nem csinált még semmi rosszat, csak már ott tart, hogy képes a kilincs lenyomásával ajtót nyitni magának, egyenetlen terepen haladni és megbirkózni egyéb akadályokkal. A robotot a kísérlet során a Rocos nevű robotikai cég szoftvereivel volt felszerelve, és a kezelő távirányítással, egy hegyoldallal messzebből vezérelte, írta meg a ScienceAlert.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

A két cég most arra kíváncsi, hogy a Boston Dynamics által kifejlesztett robotkutyák mennyire irányíthatóak távolról és nagyobb számban. Ha ugyanis ez megoldhatónak bizonyul, elképzelhetővé válik az állattartásnak egy olyan jövője, amelyben a különféle szenzorokkal felszerelt robotok vigyázzák és terelik az állatokat, ellenőrzik a növények és gyümölcsök állapotát, miközben a kezelőjük az irodájában ülve irányítja őket.

Hamarosan beköszönt az automata robotok kora. Azzal, hogy becsatlakoztatjuk őket egy felhőbe, kombinálhatjuk annak algoritmusait a robotikával, amivel elérhetjük az fizikai önállóság egy bizonyos magasabb szintjét. A vásárlóink már most azt szeretnék, ha az unalmas, mocskos vagy veszélyes munkafolyamatokat minél nagyobb mértékben automatizálnánk

– mondta David Inggs, a Rocos vezérigazgatója.

Az elkövetkező években a Spothoz hasonló robotok a mezőgazdaság és az ipar számos területére eljuthatnak, és talán egy kicsit barátságosabb kinézetet is kaphatnak, amitől kevésbé lesznek nyugtalanok az emberek. A mezőgazdaság hatékonyabbá tételének egyik lehetséges útja az automatizáció, amire szükség lehet a Föld egyre növekvő népességének élelmezése során.

(A cikkben felhasznált képek a Rocos tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu