2022. január 18. kedd Piroska

Hírek - Gépek

Ez fantasztikus: ki nem találnád, miből építenek műholdat a japánok!

A világ első fából készült műholdját akarják elkészíteni Japánban a Kiotói Egyetem tudósai egy helyi céggel az űrszemét csökkentése céljából, írta meg a BBC News. A szakemberek a hírek szerint 2023-ban akarják útjára indítani a különleges űreszközt.
 
 

A Sumitomo Forestry nevű vállalat közölte, hogy kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő a fa és miként használható a faanyag a világűrben. Az egyetem szakembereivel együttműködve először azt fogják tanulmányozni, hogy a különböző fafajták miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60%-a már működésképtelen, azaz űrszemét. Számos darabjaira hullott szét, mintegy 20 ezer darab űrszemétről tudnak a szakemberek.

 A fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve anélkül égne el, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának. Doi Takao, a Kiotói Egyetem professzora elmondta, hogy aggasztja őket az a tény, hogy a Föld légkörébe visszatérő műholdak elégnek és a kicsiny alumínium részecskék a légkör felső rétegében éveken át lebegnek. Ez hatással van a Föld környezetére. Doi Takao űrhajós, aki 2008-ban dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson.

A szakember elmondta, hogy a fejlesztés következő lépése a műhold mérnökök által történő megtervezése lesz. Ezt követően el fogják készíteni az űreszközt, mondta Doi Takao. Az Euroconsult cég becslése szerint az emberiség csak a következő évtizedben mintegy 990 műholdat fog a világűrbe küldeni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!