2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Gépek

Forradalmi újítás: hihetetlen, de már így is lehet málnát termeszteni

Holland tudósok és német szakemberek szerint lehetséges egy területet egyszerre napelem parkként és termőföldként hasznosítani. A német BayWa és a Wageningeni Egyetem azt vizsgálja, hogyan lehetne a napenergiát és a bogyós gyümölcsök termesztését hatékonyan és eredményesen kombinálni.
 
 

A müncheni székhelyű BayWa AG egyre több és egyre nagyobb mezőgazdasági és napenergiát termelő, úgynevezett agrofotovoltaikus (AgriPV) rendszert épít ki Európában. A legutolsó nagy projektjük a kontinens eddigi legnagyobb ilyen rendszerének installálása volt egy holland málnatermesztő gazdaságban, Babberichben, írta meg a Future Farming. A munkálatok befejezése után már zajlanak is a következő négy projekt tervezési folyamatai.

A holland Wageningeni Egyetemmel együttműködve a német cég azt szeretné alaposabb vizsgálatoknak alávetni, hogy hogyan lehet a termőföldekre telepített napelemeket eredményesen és hatékonyan kombinálni a különféle bogyós gyümölcsök termesztésével. A BayWa AG szerint a mezőgazdasági termőföldeken installált panelek segítségével a gazdák megvédhetik a növényeiket a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárástól, és közben részt vehetnek az éghajlat védelmében és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében azáltal, hogy zöld energiát állítanak elő. A cég szerint a föld ilyen kettős célú felhasználásában óriási lehetőségek vannak, különösen gyümölcstermesztés tekintetében.

A BayWA AG egy holland céggel, a GroenLevennel közösen építette fel az AgriPV parkot Babberichben. A létesítmény 10250 napelemből áll és egy 3,2 hektáros málnaföldet fed le, és annyi áramot termel, amivel körülbelül 1250 háztartást lehet ellátni zöld energiával. A napelemek alatt pedig háborítatlanul nőhet és teremhet a málna. A projekthez a BayWa kifejlesztett egy félig átlátszó napelemet, amely az alatta levő málna számára a növekedéshez elég fényt engedett át, de közben meg is védte a növényeket a szélsőséges időjárási jelenségektől, mint például a jégverés, a hevesebb zivatarok és a közvetlen napfény.

A napelemek telepítéséig Piet Albers, a Babberich-i málnatermesztő a hagyományos fóliasátrakkal védte a növényeit, amelyeket azonban hatévente rendszeresen cserélni kellett. A telepítő cégek szerint az AgriPV technológiának köszönhetően a termelő időt és pénzt takaríthat meg, és a jövőben kevesebb hulladékot is fog termelni a gyümölcsök termesztése során.

A BayWA AG a következő négy AgriPV projektje részeként azt is vizsgálja, hogy a nappanelek alatt történő termesztés mennyire megvalósítható más bogyós gyümölcsöknél, például ribizlinél, áfonyánál, szedernél és epernél. A német cég a panelek alatti időjárási viszonyokat, valamint a növények egészségét és a gyümölcsök növekedését szenzorokkal fogja vizsgálni. A BayWa AG emellett együttműködik alma- és körtetermesztőkkel is, hogy további gyümölcsöket vonhasson be a kísérleti projektjeibe. A cél az, hogy tovább népszerűsítse az AgriPV technológiát, és hogy bemutathassa, hogy ez az innováció javítja a gyümölcsök minőségét, csökkenti a víz elpárolgását a földekből, valamint a gyümölcstermesztéssel járó költségeket is.

(A cikkben szereplő képek a BayWa AG tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!